torbjørn meli_87x115
Megler Torbjørn Meli hos Krogsveen i Porsgrunn.

Bildet over: Ved hyttefeltet Furutangen i Åmodt kommune, nabokommunen til Trysil, har man gjort suksess ved å satse på rimelige hytter.

- Nedoverbakken er over, vi er på en slette, og i enden av sletta ser vi at bakken går sakte oppover igjen.

Det er bildet eiendomsmegler Torbjørn Meli ved Krogsveen, avdeling Porsgrunn, bruker for å beskrive situasjonen for hyttemarkedet akkurat nå. Meli selger hytter i området Øvre Telemark, det vil blant annet si Gaustablikk og Rauland.

LES OGSÅ: Hyttebransjen legger krisen bak seg

- I 2008 og 2009 var situasjonen veldig uforutsigbar, og vi så en helt ny kjøpsadferd blant hyttekjøperne. Mange hadde kjøpsplaner, men på grunn av den usikre sitasjonen ble det en forsinkelse i antall kjøpte objekter. Det førte til mye frustrasjon blant selgerne. Men i 2010 har det skjedd mye positivt. Selv har jeg hatt 25 % bedre omsetning i 2010 enn i 2009. Og jeg har ikke noen grunn til å tro at 2011 blir noe dårligere. Økte boligpriser fører til mer sikkerhet for folk og et bedre hyttemarked. Markedet begynner å bli mer forutsigbart, og vi går inn i en normal situasjon, tror Meli.

Jo Inge Bjornebye[1]_640x954
Megler Jo Inge Bjørnebye hos Hedmark eiendom 1.

Bra på fjellet

En annen som selger hytter i fjellet, er megler Jo Inge Bjørnebye ved Hedmark eiendom 1. Han har blant annet Trysil som sitt område. Der ser han økende etterspørsel.

- Vi selger mer nå enn vi har gjort de siste par årene. Markedet er i bevegelse, og vi ser mange positive signaler. Jeg tror 2011 blir enda bedre enn 2010, sier han til Hytteavisen.

Arnfinn Sørhaug ved Sparebank 1 Buskerud/Vestfold kan også melde om gode tider i fjellet.

- Salget i 2010 har vært fantastisk. Vi har hatt flere kjøpere enn selgere. Særlig i Kongsberg-området har salget gått strålende. Jeg har holdt på siden 1982, og fjoråret var faktisk mitt beste. Jeg tror trenden fortsetter inn i 2011, sier Sørhaug.

ArnfinnSorhaug_640x863
Megler Arnfinn Sørhaug hos Sparebank 1 Buskerud/Vestfold.

Tregt for sjøhytter

Men for hyttemarkedet ved sjøen har det ikke gått like bra for Sørhaug.

- De to siste årene har vi solgt få hytter ved sjøen. Jeg har faktisk flere kunder som vil selge hytta ved sjøen og heller kjøpe på fjellet, fordi den kan brukes hele året. Det blir veldig spennende å se hva som skjer til sommeren, mener Sørhaug.

For megler Jørgen E. Pettersson ved Krogsveen i Tønsberg, som selger hytter ved sjøen, blir det også en spennende sommer. Han spår at markedet vil komme tilbake og normaliseres i 2011.

- Erfaringsmessig er fritidsmarkedet det siste som normaliseres. Boligmarkedet snudde i 2009-10. Hyttemarkedet har reagert senere, og det har ikke klart å komme ordentlig på plass ennå, i hvert fall ikke det dyreste segmentet. Og det billige fritidsmarkedet kommer tilbake før det dyre markedet. Jeg tror det dyre hyttemarkedet står for tur i 2011. Dette markedet styres ofte av børs og bonus, og det begynner å komme bra i gang igjen, men det handler her også mye om trygghet for både kjøper og selger. En ting er sikkert, vi går en spennende sesong i møte, sier Pettersson.

jørgen pettersson_640x959
Megler Jørgen Pettersson hos Krogsveen i Tønsberg.

Forskjell på dyre og normale hytter

At det er forskjell på salget av normale og dyre hytter, merker man også i fjellområdene.

- De nyrike er borte, bekrefter Arnfinn Sørhaug.

Jo Inge Bjørnebye i Trysli har samme erfaring.

- Hytter på 1,5 - 3,5 millioner er de som selger. Jeg håper de dyre hyttene kommer i 2011, sier han.

Tore Solberg er megler i Z-eiendom i Tønsberg og selger i likhet med Jørgen Pettersson hytter ved sjøen i Vestfold-området. Han solgte flere dyre hytter i fjor, men mener det er mer å gå på.

- 2010 var vesentlig bedre enn 2009. Jeg hadde 11 salg over 10 millioner i 2010. Men markedet har ikke helt åpne armer, det er ikke som i 2007. Børsen går bra, boligmarkedet går bra og næringsmarkedet går oppover. Det spiller inn på salget av de dyre eiendommene. Jeg tror salget i 2011 vil bli et hakk bedre enn i 2010, men jeg tror ikke vi når 2007-nivå dette året, sier han.

solveig meum_190x298
Daglig leder og megler Solveig Meum i Meglerhuset Meum i Fredrikstad.

Bevisste kunder

Daglig leder Solveig Meum i Meglerhuset Meum i Fredrikstad peker også på forskjellen mellom dyre og billigere hytter når hun skal spå om 2011.

- Vi merker fortsatt godt uroen etter finanskrisen. Men jeg er optimistisk med tanke på 2011 når det gjelder normale hytter, det vil si fra 2 til 4 millioner. Dyre hytter er jeg mer usikker på. I fjor solgte vi én hytte til 10 millioner.

Meum mener folk er veldig bevisste når de skal gå til innkjøp av en hytte, og derfor bruker lang tid.

- Folk har sittet på gjerdet i to år. I 2011 tror vi de kommer til oss, sier hun forhåpningsfullt.

tore solberg_622x925
Megler Tore Solberg hos Z-eiendom i Tønsberg.

Tar seg god tid

Torbjørn Meli i Porsgrunn kan skrive under på at dagens hyttekjøper ikke handler på impuls.

- Folk som skal kjøpe hytter nå, orienterer seg rundt omkring og har god tid. Hytte er et produkt man kan vente med, i forhold til andre ting som hus og bil, sier han.

At folk er avventende og forsiktige og bruker lang tid, ser også Vestfold-megler Tore Solberg.

- Hyttekjøperne har sittet litt på gjerdet, det råder en ”vente og se”-holdning. Kjøperne er der, men de skiller klinten fra hveten og er veldig bevisste.

Klikk her for å gå til Hytteavisens Facebook-side