- For å unngå at arten etablerer seg, trengs et våkent publikum som melder fra om sine observasjoner, skriver Direktoratet for naturforvaltning på sine nettsider.

Les også: Gå på jakt etter gaupespor

Hører ikke til her

Mårhund er en uvelkommen gjest i norsk natur. Den hører ikke til her og kan gjøre stor skade på dyr- og fugleliv om den ikke stoppes. Den er altetende, og kan gjøre store innhogg i bestander av amfibier og bakkehekkende fugl.

Direktoratet for naturforvaltning har laget en egen handlingsplan mot mårhund for å hindre at arten etablerer seg her i landet. Men hjelp fra publikum er nødvendig for å forhindre skade på arter som har naturlig tilhold i Norge. Alle meldinger blir fulgt opp, og siden 1. januar 2010 er det sjekket 257 meldinger om mårhund, hvorav bare fire har resultert i en dokumentasjon.

- Vi oppfordrer folk som ser mårhund i naturen om å varsle oppsyn lokalt eller miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen. Da har vi en mulighet til å spore opp og ta livet av den og stoppe invasjonen som er på gang. Vi er helt avhengig av hjelp fra publikum, vi klarer ikke dette alene, sier direktør Janne Sollie i Direktoratet for naturforvaltning.

Fordi den reproduserer raskt, og danner tette bestander, vil mårhunden være svært effektiv på å spre uønskede parasitter og sykdommer.

Les også: Viste seg fram for første gang

Så stor som en rev

Mårhunden er på størrelse med en rev, men har kortere føtter og hale, og et lite hode med korte, runde ører. Den veier om lag fire-seks kilo om sommeren. Mårhunden har en karakteristisk ansiktsmaske, med sorte tegninger rundt øynene.

Besøk Hytteavisens facebookside