IMG_0634
Snorklipping og offisiell åpning på Hellerudsletta fredag. Administrerende direktør Gunnar Wedvik i Boligpartner åpner selskapets første visningshytte på Hellerudsletta. Arkitektursjef Idar Sambu th og hyttesjef Rune Bergsodden tv.

- Vi så tidlig at mange leverandører representerte ganske like løsninger og skjønte at vi burde komme med noe helt annet, sier Boligpartners arkitektursjef Idar Sambu til Hytteavisen. Spørsmål han stilte seg var blant annet: Når vi bygger hytte i fjellet, hvorfor innretter vi oss for å se inn i en peis? Hvorfor lager vi alle disse smårutede vinduene i hytter dit vi drar også for den visuelle opplevelsen av naturen?

Jobber mer med volum enn areal

- Kanskje er det ikke noe godt svar på disse spørsmålene. Det er bare er blitt sånn. Vi ønsker i hvert fall med Foris, som er en modell i Lynx-serien, ”å ta naturen inn i hytta”. Derfor er den designet  med store vindusflater. Natur og utsikt betyr alt, forklarer Sambu.

Men også skjerming mot innsyn. Derfor ”peker” vindusflatene i fasaden utover. I bakkant er vinduene små.

- Dessuten har vi jobbet mer med volum enn areal. Ofte ser man at hyttenes planløsninger ter tegnet på ett plan. Det er relativt arealkrevende. Ved at vi har hatt fokus på volum, er fotavtrykket Foris setter vesentlig redusert, sier Sambu. Gevinsten er blant annet en delikat hems,  også den orientert mot utsikt og utemiljø. 

Spesielt for ulendt terreng

De grep som er tatt mener han gjør den spesielt aktuell i bratt og ulendt terreng. Fjell-Norge er rikt på eksempler hvor hytteutbyggingen har medført store inngrep i terrenget og kraftig bearbeidelse av naturen. Arkitektsjefen er overbevist om at både kommunene og hyttebyggerne i tida som kommer vil være opptatt av å minimere inngrepene.

- Med Foris ser vi framover. Denne hytta vil kunne bygges uten de store terrenginngrepene, sier han.  Måten den er innrettet på er også kostnadseffektiv. Ideene den representerer tror han kommer til å appellere spesielt til yngre familier.

Nytt planregime kommer

Enn så lenge synes han mange kommuner har stivnet i sine krav til hvordan hytter skal se ut.  Rigorøse reguleringsplaner er flere steder et hinder for at hytter som Floris kan settes opp. Men han er overbevist om at et nytt planregime med større fokus på naturens sårbarhet og mindre på lokal bygningsestetikk tvinger seg fram.

Lanseringen av visningshytta Foris skjer samtidig med at Boligpartner har ”striglet” sin portefølje av hyttemodeller. Bedriftens hytter er samlet i tre hovedkategorier: Karakter, Lynx og Moderne.