Fire ekspertutvalg ble nedsatt 31. august for å gjøre den endelige gjennomgangen av sjøkabelalternativet i Hardangerfjorden, skriver NTB. Et enormt folkelig engasjement tvang regjeringen til retrett på ettersommeren.

Norske og nordiske fagfolk, med ekspertise på tekniske, økonomiske og miljømessige sider av sjøkabelprosjektet, har i seks måneder undersøkt kabelalternativet grundig.

Et viktig spørsmål er om sjøkabel i Hardanger vil «smitte» til to andre planlagte strekk, i henholdsvis Møre og Romsdal og Finnmark. Da kan merkostnadene komme opp i 12 milliarder kroner, ifølge tall som Dagens Næringsliv har fått fra Statnett. Lokale ordførere for de sju mest berørte kommunene i Hardanger har hatt to dialogmøter med representanter fra de fire utvalgene og klager ikke på informasjonsgangen, ifølge NTB.

Opp til regjeringen

– Vi har fått noen løypemeldinger underveis, men vet ikke noe mer nå enn sist høst om hva regjeringen vil bestemme seg for. Men ingen av utvalgene vil konkludere. De vil bare legge fram rapporter på hvert sitt fagfelt, så blir det regjeringen som gjør den politiske avveiningen, sier Ulvik-ordfører Mona Hellesnes (V) til NTB.

Lederen av Hardangerrådet, Eidfjord-ordfører Anved Johan Tveit (Sp), sier han har tiltro til at utvalgene har gjort en grundig jobb og at det nå gjenstår en politisk behandling i regjeringen.

De fire rapportene skal gi regjeringen den faglige ryggdekningen for det alternativet som til slutt blir valgt.

Riis-Johansen (Sp) sier at ekspertenes anbefalinger vil veie tungt, men at de skal underlegges en overordnet politisk vurdering.

Rask behandling

Det er ventet at rapportene vil konkludere med at sjøkabelalternativet er teknisk gjennomførbart, men at det blir opp til politikerne å se om pris og anleggstid er akseptable. Regjeringen har antydet overfor lokale ordførere at saken skal få raskt behandling i departementet.

Det blir en høring for alle involverte parter 10. februar. Hit kommer blant andre ymse interessegrupper, ordførere, NVE og Statnett. Deretter vil det trolig gå et par uker før saken kan presenteres på nytt, ifølge NTB.

Klikk her for å gå til Hytteavisens Facebook-side