- Den beste investeringen jeg har gjort på hytta, forteller han i en pressemelding fra Kinnan. Han gikk for en smartbereder som er en delt varmepumpe og varmtvannsbereder. Den varmer opp tappevann ved hjelp av en gulvstående bereder og en luft-varmepumpe. Berederen kan produsere varmtvann opp til 55°C ved kun å bruke fornybar energi.

Bruker energimåler

Han har satt opp energimåler på varmepumpesystemet, og har derfor eksakte tall på forbruket etter å ha leid ut hytta i over hundre døgn inneværende år. 
 
– Hytta har frem til november brukt 3456 kilowattimer totalt, mens varmepumpesystemet har brukt 1306 kilowattimer til både tappevann og romvarme. Effekten vi får igjen er altså mer enn 3,7 ganger høyere enn strømforbruket, forteller han.
 
Når det gjelder kun tappevann er et vanlig årsforbruk mellom 3000 og 6000 kilowattimer ved bruk av en tradisjonell elektrisk varmtvannsbereder.
 
– Med den hyppigheten av utleie vi har hatt på hytta ville forbruket normalt ligget på nærmere 6000 kilowattimer. Med denne berederen ligger det på rundt 500 de ti månedene hytta har vært i drift, sier Anders. 
Skjermbilde 2022-12-10 kl
Varmepumpehuset på Jonassons hytte.

Ekstremt lave tall

Tallene er helt ekstremt lave, sier Anders. Han har montert to innedeler på samme system – én i hver etasje.

– Løsningen har uavhengig sonestyring, slik at stua oppe på loftet kan styres uavhengig av underetasjen. Og oppvarmingen går på et blunk. Det er veldig positivt, for hytta ligger 750 meter over havet og det kan bli ganske kjølig.

Høyt forbruk av varmtvann

Hvis man har mange leietakere, eller en stor familie, vil man også kunne ha stor nytte av den enorme effekten i smartberederen.

– Når vi leier ut hytta i vinter- og påskeferier er gjestene veldig aktive ute, og det blir stor pågang på dusj. Da kan smartberederen lage nytt tappevann mye kjappere enn en tradisjonell bereder. Denne varmepumpen gir berederen opptil 5,5 kilowatt, mens en vanlig bereder gir opptil 2,2. Hvis man har et veldig høyt forbruk en dag kan man også bruke systemets elektriske backup-element, som gir 1,6 kilowatt ekstra. Da er det knapt mulig å tømme tanken, forteller Anders.