Tekst: Tom Brodin, forfatterportrett: Paal Audestad/Tiden

Det kan selvfølgelig være veldig hyggelig, men ikke nødvendigvis, for familiehyttelivet forplikter.

Tre hytter

Hovedpersonen i Per Schreiners hytteroman er familiemessig bundet til tre hytter, Elsters, Andresens og Dahls.

Forlaget Tidens egen omtale av boka:

Det finnes tre hytter. Hytta på fjellet etter moren, hytta i skogen etter faren, og til slutt konas hytte ved sjøen. Hver påske, sommer og jul tilbringes feriene med de ulike onklene og tantene, fetterne og kusinene, som alle også har sine hytter på det samme stedet. Og hver påske, sommer og jul gjelder det å finne balansen mellom nærhet og avstand. Eller som den navnløse hovedpersonen sier: «Hvis jeg må velge en favorittdag i året, vil dagen da vi drar hjem fra påskefjellet komme høyt på listen.»

Elster, Andresen, Dahl er en morsom og mørk roman om familien, om umuligheten av å unnslippe slekters gang, om rollen man tvinges til å spille på det stedet der en families mekanismer kanskje aller best kommer til syne: på hytta.

Et par anmeldelser:

Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv:

- Elster, Andresen, Dahl» er en kostelig samtidsskildring med få, men uventede virkemidler. Den virker som en tørr, liten gjennomgåelse av gjennomsnittsferier og eiendomsskifter, men klarer å fortelle noe grunnleggende om forvaltning av fortid og nærhet og fremmedhet mellom slektninger.

Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad:

- Det er elegant, sofistikert og kjølig konstaterende. Alt er ikke bare lettbeint moro. Selv om romanen utmerker seg med sin humor, holder Schreiner opp et avslørende speil som det ikke alltid er like bekvemt å se seg i.

Per Schreiner ble forresten intervjuet om romanen sin i programmet Verdibørsen tidligere idag (6. september 2017). Også i går var det et program om hyttelivet. Programmene kan høres som podcast.

Også Vidar Kvalshaug har skrevet om det konfliktfylte livet i sommerhusene våre, i en novellesamling.

Les også om selve Hytteboka med stor H.