Bildet over: Stien ned til badestranda på Søndre Stiger har vært et stridstema gjennom flere år. Nå har Stortinget endret friluftsloven slik at Erik Bryn Tvedt i Sandefjord og Oplands Turistforening og alle andre kan gå på den private veien så mye han vil.

 

Stranda på Søndre Stiger i Sandefjord er en av dem som har "tvunget fram" endringer i friluftsloven. Her har det tidligere vært satt opp stengsler, forbudsskilt og adgangen er sterkt privatisert etter at hyttenaboer la brostein på stien ned. En gang ble sågar en barnehage nektet å gå ned stien til stranden, fordi veien var privat.

Det kan ikke grunneierne lenger gjøre - og det er styremedlem i Sandefjord og Oplands Turistforening, Erik Bryn Tvedt, glad for, melder sb.no.

– Jeg tror det blir færre krangler om ferdsel i strandsonen framover, sier han.

Du kan gå på alle stier

Den nye friluftsloven som ble vedtatt siste dag før pinsehelgen, er krystallklar: Går du til fots på vei eller sti, er det lov å gå over innmark som fører til utmark.

I klartekst betyr det at selv om du beveger deg på en trapp som hytteeieren har anlagt, er du i din fulle rett til det – så fremt trappen er del av en sti som gir deg adgang til utmarksområder.

Fører den bare rett til hytta, har du derimot ikke loven på din side.

– Gir færre konflikter

– Turistforeningen ønsker ikke konflikter. Vi har stor respekt for grunneierne som tar vare på naturen og forvalter den. Samtidig må det være adgang for allmennheten til å drive friluftsliv og slappe av. Den nye loven trekker opp klarere retningslinjer for grunneiers rettigheter kontra publikums muligheter, sier Erik Bryn Tvedt.

Kan gi flere kyststier

Han sier SOTF og turistforeningen generelt er opptatt av å håndtere motsetningsforholdene mellom grunneiere og publikum på en høflig og imøtekommende måte slik at friluftslivet forbindes med glede.

– Helt siden Friluftsloven ble vedtatt i 1957 har turistforeningen jobbet for å få sterkere avklaringer. I mange år var dette en sovende lov, men de senere år har den våknet til liv – blant annet takket være Sandefjord kommunes arbeid for å lage kyststi, sier Bryn Tvedt.

Nødvendig avklaring

Bryn Tvedt sier den nye loven er en nødvendig avklaring for å sikre allmennhetens rettigheter i forhold til å ta del i naturen.

– Jeg tror den vil bidra til et mer aktivt friluftsliv når folk forstår at de har rett til å bevege seg langs kysten – slik de gjerne vil sommerstid. I Sandefjord og Vestfold er jo veldig mye av kysten bygget ned av hytter og mange steder virker svært privatisert. Den nye loven gjør imidlertid at man kan gå fritt, så lenge man den private veien eller stien man går på fører til utmark.

I den nye friluftsloven stadfestes det også rett til telting så sant man slår opp teltet minst 150 meter fra hus eller hytte.

Styrker allemannsretten

Ifølge stortingsrepresentant Torstein Rudihagen (Ap), innebærer endringene i friluftsloven en styrking av allemannsretten.

– Vi strammer opp reglene slik at folk lettere kommer seg til utmarken, vi åpner for telting inntil 150 meter fra hus og hytter langs kysten og ikke minst så blir det forbudt for private eiere å sette opp stengsler for å hindre lovlig opphold, bading og høsting. Det blir også forbudt å sette opp skilt med forbud mot lovlig opphold og høsting sier Rudihagen.