Foto: Skjermdump fra oljetanken.no

Når Ole Langåker blir ferdig med hytta på Karmøy blir den sannsynligvis øyas mest spektakulære. Mye kan tyde på at Gøran Falcks planer for den tanken på Tankholmen i Stamsund blir det samme på de kanter.

Forfall eller fritids?

Siden oljetanken er den eneste gjenværende i sitt slag i Lofoten, er den plassert i Kulturminneplanen. Følgelig var veien til godkjenning av planene ganske kronglete for søkeren. Han ønsket opprinnelig å ombygge tanken til bolig, men fikk nei. Siden den står inaktiv, ville dette avslaget kunne bety at tanken bare forfalt og forvitret som kulturminne.

Sannsynligheten for at tanken ville forfalle, ble framholdt som en sannsynlig konsekvens både av Falck og Nordland fylkeskommune. Det var nok dette som skulle til for at Forvaltningsutvalget i Stamsund tok saken opp til ny behandling, snudde og samtykket i bruken av tanken til fritidsbolig.

Spektakulært i Skudeneshavn

Forfall var det som nettopp preget tanken i Skudesneshavn. Den var i mange år et sørgelig skue der den sto mellom hyttene som allerede var etablert på holmen.

– Det har hele tiden vært en drøm å bygge noe helt spesielt. Den drømmen hadde jeg allerede i en tidlig fase da min svigerfar kjøpte dette. Og nå det har latt seg realisere, forteller Ole Langåker til Karmøynytt.

Inspirasjon fra Skrova

Siden tanken er i dårlig forfatning, kler han den inn med stein. Fritidsboligen blir på tre etasjer og med alle moderne fasiliteter. Utsikten fra tredje etasje blir det ikke noe å utsette på: Herfra ser han det meste av Karmøy og helt til Stavanger.

For noen år siden ble en tilsvarende tank på Skrova utenfor Svolvær ombygd til hytte. Bak prosjektet står Finn Martin Otterbeck og Agnete Brun. Boligen vakte stor oppmerksomhet og har både mens det ble ble bygget og siden vært gjenstand for mye medieomtale. Også på tv har "oljetank-hytta" blitt viet oppmerksomhet. Hytta leies ut til turister som ønsker en spesiell ferieopplevelse.