Først ut er de historiske hyttene. Dem kan du stemme på fra idag og ei uke framover.

Deretter følger, en kategori hver uke, artigste barnehytte, vakreste kysthytte, mest fremtidsrettede hytte, beste sjekkehytte, mest utilgjengelige hytte, skumleste spøkelseshytte, mest originale hytt, råeste toppturhytte, og nydeligste mathytte.

Vi har sakset følgende om denne ukas nominerte hytter fra ut.no:

Fieldfarerhytta

Fieldfarehytta er en tro kopi av krigskvarteret som Kompani Lingeoffiserene og Ålesund-Sunnmøre Turistforening-medlemmene Joachim Rønneberg, Birger Strømsheim og Olav Aarsæther bygde våren 1944, og hvor de tilbrakte det siste krigsåret. De tre hadde utdannelse som sabotører fra Storbritannia, og med flere forskjellige oppdrag i Norge og England bak seg ble de sluppet ned i Tafjordfjella for å ødelegge kommunikasjonene i Romsdal og Lesja. 

Hytta ble gjenreist av Joachim Rønneberg sommeren 1990 og deretter gitt som gave til Ålesund-Sunnmøre Turistforening. Den har ubetjent DNT-standard med fire sengeplasser og ligger skjult under et stup ti minutt fra Veltdalshytta. 

Fuglesteg

Den gamle fjellgarden Fuglesteg ligg høgt oppe i dalsida over Fortun og er ein opplevelse av dei sjeldne. Plassen vart rydda rundt 1650 og det budde ein, og etterkvart to familiar der oppe i tre hundre år. I 1946 vart det eine bruket fråflytta og i 1968 det andre. Det store toetasjes steinhuset som vart bygt i 1830 vart brannskada i 1985. Luster Turlag har sett i stand huset og dette kulturminnet er no teke i bruk som ubetjent turisthytte. Her er det 23 senger. Låven er og satt i stand og har 8 senger. Fuglesteg egner seg godt til skoleklasser.

Steinstova er låst med standard DNT-nøkkel. Det er ikkje mat lagra i husa, men i sommarsesongen har turlaget dagleg servering av hellekaker med rømme/ syltetøy og kaffi/ saft. Fjøsbygningen er no eit stort fellesrom som kan nyttast som selskapslokale, til konsertar og andre større arrangement. Der er bord til å dekka opp til ca 80 personar og stolar til 150 for konsertar og liknande

Det vera ein spanande dagstur til Fuglesteg enten frå Fortun eller Turtagrø. For dei som går frå hytte til hytte vil Fuglesteg vera eit naturleg start- eller avslutningspunkt på turen. Det er merka rute til Turtagrø. Då er ein inne på rutenettet til Jotunheimen via Skogadalsbøen eller Fanaråkhytta, og til Breheimen via Stølsdalen. Dessutan er det praktfulle turar å ta på sørsida av Austabottindane via Gravdalen til Gravdalen, Avdalen, Vetti eller Stølsmaradalen i Årdal.  

Besøk på nabogarden Furåsen kan vera interessant, og derifrå kan ein å gå opp på vårstølen Hovden.

Heibergtunet Storevatn

Heibergtunet er ikke bare en turisthytte, men et levende museum langt til fjells. Heibergtunet Storevatn består av tre hytter, som alle er jakt- og tjenerhytter  fra perioden da rikmannssønnen Thorvald Meyer Heiberg drev kommersiell jak for velstående i dette området. I 1904 kjøpte Heiberg den første fjellvidda for å dekke etterspørselen etter jakt på villrein og ryper fra grever, baroner og feltmarskalker. Dete utviklet seg raskt til å bli datidens mest eksotiske safariturer, der luksus var stikkordet. I dag er alle hyttene fullrestaurert og inneholder både historier og bilder fra Heiberg-tiden. Velkommen inn i spennende høyfjellshistorie!  

Generell hyttebeskrivelse: 

Heibergtunet Storevatn består av tre hytter. Hyttene er jakt og tjenerhytter fra perioden da Thv. Heiberg drev kommersiell jakt for rikfolk i dette store området som nå heter Njardarheim. Alle hyttene er fullrestaurert og er fylt med informasjon og bilder fra denne perioden. Området eies av Statskog og er fremdeles et viktig jaktområde for villrein og rype. Det er også flere gode fiskevatn i området. Medlemskort i STF gjelder som fiskekort. Andre må løse kort.

Dersom du ikke har opplevd en ekte Heiberghytte, bør du unne deg en tur til dette tunet. Dette er ikke bare en turisthytte, men et lite museum langt til fjells.

Krukkistua

Krukkistua er ei av to gjenstående telegrafstuer i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. Den ligger i utkanten av Krukkimyrene, der Bjøllåga/Biellok dovent slynger seg i slake svinger sørover Bjøllådalen/Biellokvágge.

En klar høstmorgen med sol som tiner rimet på Krukkimyrene er utrolig vakker, og en opplevelse du vil huske lenge. Mange fremhever Krukki som en sjelden perle, mens andre med gru tenker tilbake på besøk der himmelen har vært mørk av myggsvermer. Husk myggmiddel!  Vil du slippe myggplagen, bør du unngå varme sommerdager.

Hovedhytta på Krukki ble trolig bygd i 1881. Den har fire senger i ett soverom og fire senger i oppholdsrommet. Hemsen er stengt av for overnatting pga. at vinduene er for små til å brukes som nødutgang. 

Krukkistua er helt lik Midtistua, bortsett fra at uthuset her er bygd i ett med sikringshytta.  Ny sikringshytte ble ferdig høsten 2008. Den har 4 gode senger og vaskerom, og er ellers godt utrustet.

Hund kan medtas i hovedhytta, men ikke i sikringshytta.

Krukkistua er et godt utgangspunkt for bærplukking, soppsanking og fisking. I Bjøllåga er det gode muligheter til å hive på land sprelske bekkørreter i ypperlig stekestørrelse.

En obligatorisk kveldstur når du ligger på Krukkistua er et besøk i den gamle steinstua en kilometers vei nord for hytta. Seks kilometer sør for Krukki treffer du på Kjeldeelva, som renner ut fra Kjeldeelvvatna. Elva renner for en stor del under jorda. Ellers er det om sommeren fint å rusle oppover langs Bjøllåga til en foss med morsomme jettegryter.

Skogadalsbøen

Allerede rundt 1870 kom de første turistene og tindebestigerne til Skogadalsbøen. I begynnelsen fikk de overnatte i sel som var i drift på sommerstid. Etter hvert opppdaget flere turister dette vakre området og dermed ble Skogadalsbøen bygget, som nr 8 i rekken av DNTs hytter. Både finansiering og transport bød på store utfordringer, men sommeren 1888, etter 12 år med arbeid sto den endelig klar til å ta i mot gjester. Skogadalsbøen ga raskt ly til flere kjente fjellfolk.

De første fjellvandrerne i 1888, blant andre britiske Cecil Slingsby og hans følge av tindebestigere bodde på hytta, det samme gjorde Edvard Grieg – ikke bare èn, men flere somre.  

Skogadalsbøen er stedet for deg som vil oppleve det gode, gamle fjellmiljøet midt i Jotunheimen. Hytta ligger vakkert til i Utladalen ved foten av Gjertvasstind og Fannaråken. Skogadalsbøen kommer du definitivt tilbake til.

Vangshaugen

Historiske Vangshaugen ligger ved Storvatnet i Grødalen, rett ved foten av Sunndalsfjellenes høye topper. På turen inn til Vangshaugen, fra Gjøra i Sunndalen, passerer du gamle fjellgarder og mektige fossefall før Grødalen åpner seg med elver, vatn og frodige lier.

På Vangshaugen blir du raskt betatt av stedets bygnings- og interiørmessige klenodier. Vangshaugen er, sammen med Lady Arbuthnotts sportsvilla Alfheim litt lenger vest i Grødalen, to kulturhistoriske perler i dalføret. Bygningene forteller sitt tydelige språk om en svunnen tid fra fjellturismens barndom i Norge. Som Todalshytta lenger nord, ble Vangshaugen reist av den engelske forretningsmannen Ethelbert Lort-Phillips og brukt som jakt- og fiskeresidens for pengesterke briter.

Vangshaugen er betjent fra St. Hans til september, og er et flott utgangspunkt for fjellturer i Sunndalsfjella. Her kan du legge ut på lengre turer til andre hytter i området eller bo fast på hytta og gå dagsturer til noen av toppene i nærheten. Hytta er svært velegnet for barnefamilier. Med fiskestang langs vassdragene treffer du kanskje på storørreten. Eller kanskje rømmegrøten og spekematen som blir servert på lørdagskvelden frister mest? Av andre aktiviteter kan Vangshaugen tilby bibliotek, robåtutleie, kanoutleie og seilbrettutleie.