- Å nå radiolytterne hvor som helst og når som helst er et overordnet mål for alle som sender radio, sier kommunikasjonssjef i Digitalradio Norge, Mari Hagerup. Ved bygging av nye kringkastingsnett er det et generelt krav at NRK og kommersielle kanaler skal ha like god befolkningsdekning på DAB som på FM. I mange hytteområder blir radiotilbudet bedre enn det har vært før, med et minsteantall av ti kanaler og et maksantall på 22, forteller kommunikasjonssjefen.

Dabradio - Mari Hagerup Foto Tore Guriby DRN
- Ofte er det ikke mer enn et adaper som skal til for at du kan fortsette å bruke din gamle radio i DAB-nettet, sier Mari Hagerup i Digitalradio Norge.

Prøv DAB-dekningen

I mange hytteområder er det nå god DAB-dekning, og man kan med fordel prøve mottaksforholdene. Hagerup anbefaler å ta med en radio hjemmefra eller oppgradere radioen på hytta.

- De aller fleste FM-radioer kan ta inn DAB ved hjelp av et adapter. Tar du en tur innom radio.no sin stand på Hyttemessen på Hellerudsletta 9.-12. april kan du se hvilke adapterløsninger som finnes og lære mer om hva nye radionett betyr for deg. Du kan sjekke DAB-dekningen i ditt hytteområde.

Det finnes mange løsninger for radio på hytta, og de er ofte enklere enn man tror.  En ekstra antenne ute eller inne kan gjøre mye for hytter med svake signaler. For de med hytte uten strøm kan det være nyttig å få tips om hvilke digitale radioer som har mulighet for 12 volt drift.

- Mange kan også glemme at de må søke opp kanaler på nytt dersom de tar med radio hjemmefra, sier Hagerup og legger til at det i mange tilfeller vil være nødvendig med nytt kanalsøk eller “factory reset” for å hente fram kanaler på nytt sted.

Større arealdekning på DAB

DAB-nettene har bedre arealdekning enn FM-nettene og kanaler som P4 har fått langt bedre geografisk dekningen med nye nett. DAB-senderne til P4-kanalene dekker et areal som er det dobbelte av FM-senderne, framholder kommunikasjonssjefen. Kommersiell radio dekker for øvrig nå 92,8 prosent av landets befolkning, NRK 99,5 prosent.

- Som hytteeier må du være oppmerksom på at det kan være lokale forskjeller mellom FM og DAB-dekning i enkelte området. Det er lurt å undersøke dette allerede nå.  Dekningen blir vurdert og justert i tida fremover, slik man også har arbeidet med FM-nettene gjennom mange år.

Også langs veiene er det nå bedre dekning og flere kanaler. Radiodekning langs veien er vektlagt i utbyggingen, og veidekningen er på om lag 97 prosent, noe som utgjør den høyere enn i FM-nettet. Tunneler bygges ut med DAB i tida som kommer.  

Dekningskart for DAB finnes på www.radio.no