Bildet over: Denne hytta på Hvasser utenfor Tønsberg brant etter lynnedslag. Foto: Per Gilding

Høysesongen for lyn og torden står for døren. I juli og august slår lynet ned flere tusen ganger daglig pga varmt og fuktig vær. Og når tordenværet virkelig rammer kan vi komme opp i 70.000 daglige nedslag.

- Fra 1. juli blir overspenningsvern påbudt i alle nye installasjoner – også nye hytter og boliger som er tilkoplet strømnettet. sier Bjørn Sørensen, fagsjef for el-sikkerhet i NELFO, til Østlendingen.

De siste 10 årene har det vært en tredobling av erstatninger etter lynnedslag. Juli og august har tatt over desembers plass på branntoppen. De siste ti-årenes teknologiske-revolusjon har medført at vi fyller hyttene våre med kostbart utstyr, men glemmer å beskytte verdiene med overspenningsvern.

Beregninger fra NELFO viser at ennå er mange hundretusen norske hytter og boliger uten overspenningsvern og jordfeilbrytere. Slikt utstyr er stadig mer vanlig i nyere bygg, mens de fleste eldre boliger og hytter mangler vern. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) vurderer derfor om kravet om overspenningsvern også skal gjelde for eldre bygninger.

Nye hytter

- Fra 1. juli krever el-normen NEK 400 overspenningsvern i alle nye hytter og boliger. Det kan hende at du i tillegg til overspenningsvern (grovvern) i sikringsskapet trenger finvern (pluggvern) ute i stikkontakten for selve apparatet. Dette må du ta opp med elektroinstallatøren, påpeker Sørensen.

Norge har et strømnett som er spesielt sårbart for lynnedslag. Problemene er størst i distriktene der kraftlinjene går i lange luftstrekk. Gjennomsnittsskaden per lynnedslag er på 15. 000 kroner, samme prisen mange har betalt for sin flat-TV.

Med riktig montert overspenningsvern er dine verdier og data sikret mot å bli ødelagt av lynnedslag eller feil i høyspentnettet til nettselskapene. Overspenning på strøm eller telenettet kan ødelegge radio, TV, dekoder, DVD-spiller, PC, musikkanlegg, hvitevarer, varmtvanns-bereder, telefoner, alarmsystemer og andre apparater som er tilkoblet strøm.

Flat-TV lyn-utsatt

Om lag to millioner norske bolig- og hytteeiere har anskaffet flat-TV. Sammen med annen finelektronikk er de spesielt utsatt for lynskader.

- Lynet trenger faktisk ikke slå ned i boligen for at elektronikk kan bli ødelagt, nedslaget kan være et godt stykke unna. Blir det overspenning i nettet, kan kretskort brenne opp og kortslutte apparatet, ifølge sjefingeniør Runar Bache i If. Reparasjon av en slik skade vil koste like mye som å kjøpe nytt apparat.

Kontakt elektroinstallatør

-Med et riktig montert overspenningsvern i sikringsskapet slipper du å bekymre deg for brann og skader på bolig og utstyr. Dersom du monterer det selv, og det oppstår brann, er det grovt uaktsomt og kan medføre avkortning i erstatningen, understreker han.

Før du drar på ferie, bør du ha ringt en elektroinstallatør og fått overspenningsvernet på plass. I tillegg bør du kjøpe ekstra FG-godkjente finvern til utsatte apparater. Da trenger du ikke å løpe rundt i boligen og dra ut kontakter når tordenværet kommer.

NB: Det er mange typer pluggvern på markedet som ikke holder mål, så det er viktig å forvisse deg om at det er FG-godkjent. Med finvern som ikke er FG-godkjent risikerer du at det oppstår brann ved overspenning.