Det er gigantfylket Viken som topper ganske klart. Vestland er på en tydelig andreplass de siste ti årene.

- Det er tradisjonelt størst lyntetthet på Østlandet, mens det er færrest på kysten nord i Nordland, sier Laila Fodnes Sidselrud ved Meteorologisk institutt. 

Til og med 19. juli i år hadde det lynt 148 910 ganger i Norge.

Kunne spart millioner hvert år 

Hvor mange lyn som slår ned i Norge hvert år varierer stort. 

- Men at august er høyt på lista over den verste måneden går igjen, år etter år. I fjor skjedde 1 av 4 lynskader i august. Da går det millioner ut til reparasjoner. Mange av disse kunne vært spart med bedre forebygging, sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren.

20 prosent gjør ingenting 

Tall fra Frendeundersøkelsen som Norstat har gjennomført viser nemlig at bare 3 av 10 nordmenn beskytter tingene sine når det lyner. Det er fortsatt trikset med å trekke ut støpselet som fungerer best når det smeller.

- Det er for dårlig at så mange ikke tar vare på tingene sine. Trekk ut støpselet når det tordner og bruk heller eksterne ladere eller mobildata den tida du er koblet fra strømmen i veggen, sier Øren.

- Tingene dine varer lenger, du slipper brannskader og forsikringsselskapet ditt sparer penger. Unødvendige utbetalinger kan i verste fall gjøre forsikringene dine dyrere, sier branneksperten i Frende.

Hvis du har installert overspenningsvern kan du slappe av. Da trenger du ikke koble fra noe når lynet slår ned rundt deg.

Denne feilen gjør mange 

Hvis du lar mobilladeren stå i veggen, men bare kobler fra telefonen din kan du gå på en smell.

- Laderen blir ødelagt hvis lynet slår ned. Derfor må du plugge fra hele laderen også, sier Øren.

I 2022 ble det registrert 182 690 lynnedslag i Norge, viser tall fra Meteorologisk institutt. Det er en nedgang fra året før, da totalen var på 235 786.

Typisk skjer det skader på elektriske anlegg når lynet slår ned i norske hus og hytter. Hvert år fører det til branner. 

- Brannskader er den store gjengangeren når det kommer til ødeleggelser etter lyn. Nedslag i ulike elektroniske duppeditter skjer rett som det er. Det ryker mye god mat i søpla hvert år på grunn av skader på kjøleskap og frysere, sier Øren.

Slik hjelper forsikringen ved lynskader 

Hvis tingene dine blir skadet etter lynnedslag er du dekket gjennom innboforsikringen. Skader på bygning er dekket med en hus- eller hytteforsikring.

- Skadene dekkes under brannforsikringen, som er en obligatorisk del av forsikringen. Hvis fryseboksen din blir ødelagt, erstattes også innholdet, sier Øystein Øren fra Frende Forsikring.

TIPS: Dette gjør du når du lyner 

 • Installer overspenningsvern i sikringsskapet 
  Da kobler sikringen seg ut ved overbelastning som for eksempel lynnedslag. De fleste lynskader kunne vært unngått med riktig installert overspenningsvern i sikringsboksen.
 • Trekk ut kontakten 
  Hvis du ikke har overspenningsvern, trekk ut støpsler fra stikkontaktene på ulike elektriske anlegg som TV, radio, PC, ruter, musikkanlegg, hvitevarer og mobiltelefoner på lading når det smeller. Fryser og kjøleskap kan også bli ødelagt, men husk å ikke koble ut disse.
 • Bruk ekstern lader og datatrafikk 
  Hvis du trenger å bruke nett og strøm mens det står på som verst kan du bruke en ekstern lader og datatrafikk på mobilen. Da kan du enten se på mobilskjermen eller du kan bruke delt internett.
 • Husk at lynet stort sett slår ned i det høyeste punktet
  Så ikke vær det høyeste punktet for eksempel på en fjelltopp, på en golfbane eller i en båt på sjøen. Av samme årsak bør du også unngå å stille deg under et tre ute på et jorde.
 • Dropp paraply og fiskestang
  Husk at også disse gjenstandene kan stikke opp i terrenget og lede lynet. Da er det bedre å bli våt og komme hjem uten fisk.
 • Det er tryggere i bilen enn ute
  Årsaken til det er at lynet vil følge karosseriet utvendig og til bakken hvis den blir truffet.
 • Ikke bad når det lyner
  Vann leder elektrisitet, så derfor bør du ikke være i bad. Lyn kan også følge vannledninger i huset, så det anbefales heller ikke å bade i badekar når lynet står på som verst.
 • Bruk mobiltelefon
  Du kan fint bruke mobiltelefon som ikke står til lading om det lyner, men ikke bruk fasttelefon. 
  Kilde: Frende Forsikring

Skjermbilde 2023-07-28 kl. 21.35.10.png