Magne Skintveit med F-Dry rotoravfukter. Et produkt som koster fra 20 000 kroner og holder kjelleren din tørr sommer og vinter.
Alle materialer som hytta bygges av, unntatt ståldragere og stein, kan trekke vann (er hygroskopiske). Fuktighet vil med tiden gjøre at materialer råtner, i tillegg gir den grobunn for helseskadelige vekster som sopp og mugg. Noen ganger kommer fuktigheten fra lekkasje, eller fra materialer som trekker vann fra dårlig drenert grunn. Men ikke alltid.

Kondens - hyttas verste fiende?
Hva skjer når hytta som ble bygget på 60- tallet skifter eier, og den nye hytteeieren i god tro monterer ventiler i blindkjelleren? Eller når den lille, gamle hytta får innlagt vann og plutselig blir utsatt for hyppig bruk av dusj og ivrig koking på kjøkkenet? - Hytteeiere er rare. De elsker vann, men hater fuktighet, sier Lars Jåstad. Jåstad jobber med fuktkontroll innen offshore, shipping, bygg og anlegg, og holder kurs om fuktighet for både byggmestere, takstmenn og private. - Kondens er et problem som flere burde ta på alvor, det kunne spart dem for mye penger, mener han.

Når det dugger på ølglasset
Varm luft kan holde på mer vann enn kald luft. Relativ fuktighet forteller hvor mye fuktighet det er i lufta i forhold til kapasiteten ved den gitte temperaturen. Sitter du i 20 varmegrader på en uterestaurant i Bergen, hvor den relative fuktigheten ofte ligger på rundt 80 prosent, så trenger ikke ølet være kaldere enn 16 grader før det dugger på glasset. Den varme, fuktige lufta blir kjølt ned fra 20 til 16 grader, lavere temperatur gir høyere prosent relativ fuktighet, og vannet går over fra gass til væske - kondenserer. - Hva tror du skjer hvis du slipper 20 grader varm luft inn i en blindkjeller, hvor temperaturen som oftest ligger på 10 grader? spør Jåstad retorisk.

Kjellerproblematikken
Problemet med kondens oppstår når varm luft møter kalde flater. I kjelleren kan du få ulike typer kondensproblem. 1. Du har en kjeller som ikke er isolert fra utsiden, og som ikke er innredet. Når varm luft kommer inn utenfra så kondenserer den i møte med den kalde kjellerveggen. Temperaturen er kaldest mot bakken eller gulvet, og høyere lenger oppe. Da kan du få kondenspunktet midt på veggen, og du får derfor en bølgete stripe som for mange kan se ut som lekkasje utenfra.
2. Du isolerer innsiden og innreder en kjeller som ikke er isolert fra utsiden. Den kalde muren kjøler ned det ytterste delen av veggen. Den kalde flaten møter den varme luften fra kjellerrommet og du får kondenspunkt inne i veggen! Kondensproblemer i oppholdsrommene kan også være bruksrelatert, som når mangelfull ventilering av bad og kjøkkentillater den relative luftfuktigheten å bli svært høy.

Vil kjelleren råtne?
- Hvis du har en innredet kjeller som ikke er isolert fra utsiden så vil den råtne i løpet av 20 år. Og det blir verre hvis du lufter. Mens våre foreldre bygde blindkjellerne nærmest hermetisk tette, anbefaler til og med byggforskriftene i dag at kjellerne luftes. Det er helt horribelt! Dette er jo enkel repetisjon av 7.klasse-fysikk, sier rådgiver Magne E. Skintveit i ABF Service AS. Han kan fortelle at halvparten av oppdragene han blir sendt ut på er til nybygg eller bygg under oppføring. –”Innestengt” er ingen lukt, det er muggsoppen du lukter. Er det slik at du må vaske ullgenseren hvis den har hengt en stund i hytta så er det et dårlig tegn. Men det finnes bedre måter å detektere fukt på, forteller Skintveit, og viser oss produktet F-Dry Fuktindikator.