Regnet fortsetter å sildre, og dermed blir det stadig flere nedbørsrekorder rundt om i landet, ifølge Meteorologisk institutt.
Ekstremt døgn
I Trondheim ble det våteste julidøgnet på 122 år målt onsdag. 42,9 millimeter nedbør falt over målestasjonen på 24 timer, noe som er det meste siden målingene startet i Trondheim i 1885. Sunndalsøra var stedet med nest nedbør fra tirsdag til onsdag, med hele 58 millimeter.
– Det er veldig mye på kort tid, og skyldes nordvestlig vind. Det var veldig intenst, og førte nok til en del problemer med vannplaning, sier statsmeteorolog Børje Johansson til NTB.

Intense perioder
Allerede 17. juli satte målestasjonen på Blindern ny rekord for nedbør i månedene juni-juli. Fra 1. juni til 17. juli kom det 295 millimeter nedbør, noe som slår den tidligere «bestenoteringen» fra 1960 med mer enn sju millimeter.
– I Oslo har det vært ekstremt mye regn, men det har vært ganske intenst og ikke hele tiden, sier Johansson.
Julirekorden for Blindern er også på god vei til å bli slått. Så langt denne måneden er det kommet 162 millimeter nedbør, mens rekorden fra 1940 er på 197,7 millimeter. Det finnes faktisk sommermåneder som har vært vesentlig verre enn denne julimåneden. I august 1951 ble det målt hele 302,6 millimeter nedbør på Blindern. Så taket er langt fra nådd, skal vi holde oss til statistikken.

Rekord halvveis
Lunner på Hadeland har allerede slått sin julirekord. Der ble rekorden konstatert onsdag, med hele 204,8 millimeter nedbør over kommunen som ligger i Oppland, med så vidt over halvparten av måneden unnagjort.
– Det er klart at å sette nedbørsrekord med nesten 14 dager igjen av måneden er veldig uvanlig, sier statsmeteorologen.

Tørr ukeslutt
Johansson sier det ser ut til å bli lite nedbør i hele landet resten av denne uka. Men på søndag begynner ting å skje i sør.
– Et lavtrykk vil komme inn over sørspissen av Norge, og bevege seg nordover. Dette vil føre med seg et mer ustabilt vær.
Man risikerer likevel ikke å få så store nedbørsmengder som tidligere.
– Det blir ikke så kraftig og i så store mengder som det vi har sett tidligere i sommer. Det var ganske ekstremt sist, sier statsmeteorolog Børje Johansson. (©NTB)