Blant rypejegerne rapporterte 37.300 jegere at de hadde felt en eller flere ryper. Det vil si at rundt 70 prosent av alle jegerne fikk utbytte. I gjennomsnitt felte hver jeger seks ryper. 10 prosent av jegerne kom fra jakta med 20 ryper eller fler. Det har aldri blitt registrert et lavere fellingstall på landsbasis.
I løpet av jaktåret 2006/2007 ble det felt 312.000 ryper, en nedgang på 14 prosent fra foregående jaktår.
Dyr moro
– Grunnen til nedgangen i rypejakta og antall felte ryper skyldes trolig at det er blitt mindre ryper i fjellet. At denne jakta er kostbar kan også være en årsak til at færre jegere prøver seg, sier redaktør Viggo Kristiansen i Jakt & Fiske til NTB.
I forrige jaktsesong var det totalt 137.600 jegere som prøvde lykken både på større og mindre vilt. Det er en nedgang på 3 prosent fra året før, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.
Kristiansen mener tilbakegangen er noe tilfeldig, og at det går i svingninger.
– Det er vel riktigere å si at den jevne stigningen i interessen for jakt og fiske har stoppet noe opp, sier han. Om nedgangen er en klar trend, mener han det er for tidlig å si noe om.
Elgfylke
Elgjakta er i motsetning til rypejakta like populær som før. Hedmark er landets største elgfylke målt i både antall fellingstillatelser og i antall felte dyr, og flest elgjegere er å finne her. I alt 6.800 jegere bosatt i Hedmark har oppgitt å ha jaktet elg høsten 2006.
Færre har derimot jaktet småvilt, viser undersøkelsen. I fjor var det også flere som jaktet elg enn rype.
Stadig flere får mulighet til å jakte hjort. Det skyldes at hjortestammen øker, og siden begynnelsen av 1990-årene har det blitt felt stadig flere hjorter. Høsten 2006 var det 33.600 jegere som jaktet hjort, en økning på nær 1.200 fra året før. (©NTB)