Bildet over: Hytte-eier Knut Arild Olsen (i forgrunnen) viser frem lufteverandaen i annen etasje som skal utvides ved at de to terrassestolpene skal flyttes 1.7 meter lenger ut på plattingen nedenfor. Dette vil ifølge kommunen hindre frie ferdsel i området. Politikerne Glenn Melby og Einar Smedsvig fra Høyre ( i bakgrunnen)tar nå opp saken.

 

- Dette er et eksempel på at plan og bygningsloven blokkerer den sunne fornuft. Det sier leder i Råde Høyre, Glenn Melby. Hans parti tar i dag opp denne og en lignende sak i Vansjø-området, i utvalg for teknikk og miljø i Råde kommune, skriver Fredriksstad Blad.

Ligger i strandsonen

Fordi hytta til Gjerdrum-mannen Knut Arild Olsen ligger innenfor 100 meters beltet i strandsonen blir den rammet av meget streng praksis fra kommunens side.

- Det jeg skal gjøre er å utvide en luftebalkong i annen etasje på hytta med 9.6 kvadratmeter, sier Knut Arild Olsen.

- I praksis betyr det at jeg flytter terrassestolpene frem i underkant av to meter slik at de kommer i flukt med plattingen under, påpeker han.

Hemmer den frie ferdsel

Det har ikke lykkes Fredriksstad Blad å få saksbehandleren i tale. Men Råde kommunes begrunnelse for avslaget på søknaden er at tiltaket vil ha innvirkning på den frie ferdsel i området. Det er dette som har fått både hytteeier Olsen og politikerne i Råde til å reagere.

- Dersom noen hadde tatt seg bry med å ta en befaring på hytta, så ville de se at dette er et helt urimelig vedtak, sier Glenn Melby i Råde Høyre.

Vil samle flertall

Partiets representant i utvalg for teknikk og miljø, Einar Smedsvig, vil forsøke å samle et flertall i utvalget for å omstøte avslaget.

- Saker som gjelder tiltak i strandsonen blir utsatt for en sjablonmessig saksbehandling i kommunene. De ender nesten alltid med avslag, sier Glenn Melby.

- Alle som ser denne hytta vil forstå at denne utvidelsen overhodet ikke berører den frie ferdsel, sier han.

Verken strand eller ferdsel

Hytta ligger på et fjell som skråner bratt ned mot en vei som igjen grenser til bryggene i Makrellrød Båtforening.

- Det er verken strand eller allmenn ferdsel her. Da må folk i tilfelle spasere rett over terrassegulvet mitt, flirer hytteeier Knut Arild Olsen.

Glenn Melby sier at Høyre nå vil kjempe for at kommunene kan få utvise større grad av skjønn og lokalt selvstyre i slike saker.

- I mange tilfeller får vi urimelige forbud i strandsonen. Den sunne fornuft kan ofte erstatte plan og bygningsloven på en bra måte, sier han.

 

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE