Ta.no skriver at veksten i skatteinntektene er nær doblet første halvår i år sammenlignet med samme periode i fjor. 20,6 millioner skattekroner har trillet inn til kommunekassen - en økning på hele 44,2 prosent. Den gjennomsnittlige veksten i kommune-Norge er på 9,5 prosent, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå. Ingen andre kommuner her i landet kan skilte med en så formidabel vekst som Nissedal. Rådmann Ketil O. Kiland er overrasket.

- Det visste jeg ikke. Men det er veldig gledelig!
Veksten i skatteinntektene er nær doblet første halvår i år sammenlignet med samme periode i fjor. 20,6 millioner skattekroner har trillet inn til kommunekassen - en økning på hele 44,2 prosent. Den gjennomsnittlige veksten i kommune-Norge er på 9,5 prosent, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå. Ingen andre kommuner her i landet kan skilte med en så formidabel vekst som Nissedal. Rådmann Ketil O. Kiland er overrasket, skriver TA.no.

- Det visste jeg ikke. Men det er veldig gledelig!


- En viktig faktor er det voldsomme trykket på hyttebygging i kommunen, sier han.

Nissedal rommer i overkant av 1500 hytter, og enda flere skal det bli: I fjor mottok kommunen 160 byggesøknader.

- Vi opplevde en topp i fjor. Det vanlige de siste årene har vært utbygging av 80 til 100 hytter i året, forklarer Kiland.

Ekspansjonen i hyttemarkedet har ført til en oppblomstring av sysselsettingen i Nissedal.

- Det er stort behov for arbeidskraft spesielt innen bygg, anlegg og håndverksyrker generelt.

FORSKUDDSSKATT

Ta.no skriver videre at med flere hytter i bygda, har turistnæringen fått en kraftig opptur. Som igjen får konsekvenser for handelsnæringen.

- Regnestykket er enkelt. Si at det i feriene bor i gjennomsnitt fem personer på hver hytte, og vi har omkring 1500 hytter. Det utgjør en økning i befolkningen på 7000-8000 mennesker. Det bor ellers 1400 fastboende i Nissedal. Turistnæringen får dermed svært store konsekvenser for oss.

Handelen blomstrer i bygda, og ifølge Kiland er flere nye forretninger blitt startet opp de siste årene.

En annen forklaring på den formidable inntektsveksten er at selvstendig næringsdrivende i Nissedal har betalt inn mer forskuddsstrekk enn normalt, skriver Ta.no.

- Næringsdrivende slipper å få restskatt med rentebelastning hvis de betaler forskuddstrekk innen 1. mai. I år er det spesielt mange som har benyttet seg av den muligheten.

- SVÆRT GLADE

En tredje forklaring er at Nissedal har fått økte inntekter i naturressursskatt. Vanligvis utgjør denne skatten seks til sju millioner kroner årlig. I år har kommunen fått 25 prosent mer enn normalt.

- Det har blant annet sammenheng med økningen i kraftproduksjon, sier Kiland.

Han er likevel forsiktig med å juble for mye. Alle kommuner som har skatteoverskudd over landsgjennomsnittet blir fratatt deler av midlene av myndighetene. Skattekronene blir omfordelt til kommuner som er dårligere stilt etter en bestemt fordelingsnøkkel, skriver Ta.no.

- Det er litt kjedelig at en må gi fra seg en del av pengene når det går så bra. Men jeg har jo forståelse for at systemet er slik. I et langtidsperspektiv er det nok for det beste for å forhindre store forskjeller kommunene imellom.

Nissedal blir uansett sittende igjen med en god slump penger, skriver Ta.no.

- En sterk skatteinntekt betyr at næringslivet er i en positiv trend, og det er vi svært glade for, sier Ketil O. Kiland.

Foto: Jøra Bygg AS