– I løpet av natt til tirsdag passerte vi 20-km grensen. Vi har nå kartlagt nøyaktig 20.047 meter av grotten Tjoarvekrajgge, forteller Torstein Finnesand i Norsk Grotteforbund til NTB.
Grotten med det samiske navnet ble oppdaget i 1993. Grotten var et hull i jorden som lokalbefolkningen kjente til, men de visste ikke om utstrekningen. Siden utforskningen begynte, er stadig nye ganger, passasjer, fosser og dryppsteinshuler oppdaget og den kartlagte delen av grotten er blitt lengre for hvert år

Mange deltakere

– Målet var å passere 20 km under årets kartlegging, og det har vi klart, sier Finnesand som regner med at det finnes ytterligere ganger og deler av grotten som fortsatt ikke er kartlagt. Nå setter imidlertid Norsk Grotteforbund strek for årets utforskning.
Over 60 personer fra seks land har gjennom årene deltatt i kartlegging av denne grotten. I år 2000 ble det fastslått at den var 13 km og senere er ytterligere kilometer kartlagt.
– Grotten har en dybde på 500 meter, og den snor seg som en labyrint inne i fjellet. Vi kan sammenligne den med et edderkopp-nett, forklarer Finnesand.
Det er om lag 600 kjente grotter i Norge, og de rundt 200 medlemmene i Norsk Grotteforbund oppdager nye grotter hvert år.
– Det spennende ved å utforske en grotte er å oppdage ganger, huler, dryppsteiner og fosser som ingen har sett før. Det er det som driver oss, sier Finnesand.

Ikke for amatører

Nesten alle de norske grottene befinner seg i Nord-Trøndelag, Nordland og Troms. På sine hjemmesider sier Norsk Grotteforbund at enkelte grotter er slik at en kan gå rundt med hendene i lomma mens andre krever solid erfaring.
Nordens lengste grotten Tjoarvekrajgge, er ikke noe for amatører
– Det er vanskelig å komme inn. Enten må man forsere en veldig trang åpning eller så må man starte med å klatre i tau. Da trenger man tekniske kunnskaper. Dessuten er en veldig stor fare for at en kan gå seg vill inne i grotten, advarer Finnesand. (©NTB)

Bilde: Illustrasjonsfoto