- Vi har aldri hatt så mange henvendelser som i 2011. Og jeg tror vi kommer til å få enda flere i år, sier Agnar D. Carlsen i Norsk Megling.

Norsk Megling formidler og bistår boligsalg i Spania, Portugal, Hellas, Italia, Kypros, Frankrike og USA. Mellom 4- og 5000 henvendelser om boligkjøp hadde Norsk Megling i 2011. 10-20 prosent av henvendelsene blir det kjøp av.

 

Les også: Nordmenn på hyttejakt i Berlin

Bytter ut hytta på fjellet

Carlsen møter mange nordmenn som er interessert i å bytte ut den ustadige norske sommeren med sikker, søreuropeisk sol.

- Mange ringer og sier klart ifra at de vil ha sol på sommeren. De selger hytta på fjellet eller Sørlandet for å skaffe seg noe lenger syd, sier Carlsen.

Leilighet i Puerto Rico til cirka 600.000 kroner

Spania på topp

De fleste nordmenn som kjøper, kjøper eiendom i Spania. Det er også det Agnar D. Carlsen anbefaler hvis man legger 1,5 mill på bordetog sier man vil ha noe solsikkert.

- Hvis du vil ha sol, varme og sikkerhet, så vil jeg anbefale Spania. Der får du mest for pengene dine, og en grei beliggenhet. For eksempel på Costa Blanca kan du få en helt fin leilighet til halvannen million, sier Carlsen. Men det er store forskjeller i Spania, legger han til.

Dette får du for cirka 2,25 mill

Stadig yngre kjøpere

Han forteller at nordmenn i alle aldere kjøper leiligheter og boliger i Europa.

- Men alderen på dem som handler blir lavere og lavere. Jeg solgte en leilighet til to 35-åringer forleden, som brukte sine oppsparte midler og gikk sammen for å få seg en leilighet. De betalte 1,2 for en leilighet i Quesada. Den skal de leie ut, og så forventer de en prisstigning på 30 prosent, sier Carlsen.

Han legger til at 35 prosent av dem som kjøper eiendom ser det som en investering , og så mye som 70 prosent leier ut leiligheten i den tiden de ikke er der.

- Nordmenn har blitt et reisende folk. Med billige og tilgjengelige flyreiser er det like enkelt å komme seg til for eksempel Frankrike som til hytta på fjellet, sier Carlsen, og nevner et eksempel:

- Jeg bruker mer på togreisa fra Oslo til Tønsberg, enn jeg bruker på flybilletten fra Torp til Nice. Og jeg bruker cirka tre og en halv time på reisen fra døra mi hjemme i Tønsberg til huset i Syd-Frankrike. Det er kortere tid enn det tar å reise for eksempel til Beitostølen, sier Carlsen.

 Besøk Hytteavisens facebook-side