Illustrasjon: Snøhetta

DNTs første miljøhytte er utviklet sammen med arkitektselskapet Snøhetta. Så mye som mulig skal resirkuleres og fotavtrykket den nye bygningen setter, skal være minimalt, skriver DNT på sin hjemmeside.

Hytta har vært godt besøkt i over 125 år, men trenger nå en solid oppgradering. Da er ny hytte den beste og mest bærekraftige løsningen.  Målet for prosjektet er å gjenbruke så mye fra den eksisterende hytta som mulig. Alt fra utvendig og innvendig panel, konstruksjonsmaterialer, vinduer, dører og møbler vil gjenoppstå i ny drakt.  

Miljø og bærekraft

– Det var naturlig for oss å tenke gjennomgående miljø og bærekraft når vi skulle bygge nytt. Vi er svært fornøyde med resultatet, som er så nære bestillingen som overhodet mulig. Hytta vil forsterke naturopplevelsen og ivareta natur og kulturarv på en god måte for kommende generasjoner, uttaler daglig leder i DNT Telemark, Jon Atle Holmberg, til turistforeningens hjemmeside.

Setter en ny standard

Ved å etterlate minst mulig fotavtrykk i naturen, blir Nye Mogen for alvor med på å sette standarden for fremtidig hyttebygging og for kommende generasjoners bruk av naturen.  

– For DNT er det naturlig å gå først og vise vei. Bygg står for mer enn 40 % av klodens samlede energibruk. Tallet er økende, samtidig som vi vet at det er mulig å snu denne utviklingen. Nye Mogen vil bli i en klasse for seg. Nå bygger vi for våre barns barnebarn, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang. 

380 kvm solceller

I løpet av sin levetid skal hytta produsere mer fornybar energi enn den bruker. Dette omfatter alt fra frakt av materialer til drift og oppføring av bygget. Hele 380m2 solceller skal opp på taket for å høste sol.  

–  Nye Mogen er et bevis på at det er mulig å kombinere høye miljøambisjoner med en opplevelsesrik arkitektur. Hyttene er kompakte og isolerte for å minimere bruk av energi til oppvarming. Varmen som produseres under solcellepanelene vil gjenvinnes og overskuddsenergien kan deles på et lokalt nettverk, sier Anne Cecilie Haug, arkitekt i Snøhetta.

Trenger penger og partnere

DNT Telemark arbeider nå med å få på plass finansiering og finne samarbeidspartnere som ønsker å være med nyetableringen. De gleder seg til å fortsette å ta imot gjester i et av de mest populære turområdene i landet.

– Hytta skal bestå som det den har gjort de siste 125 årene; som et utgangspunkt for dagsturer og lange vandringer på vidda, og et sosialt samlingssted der hyggelig vertskap serverer lokal mat laget fra bunnen. Nye Mogen vil få omtrent samme kapasitet som dagens hytte: 50 senger, med mulighet for ekstra overnattingsplasser i hengekøyer og tilbygg, og en romslig spisesal, sier daglig leder Holmberg.  

FAKTA om nye Mogen

 650m2  

Spisesal med plass til over 70 gjester 

Egne plasser til hengekøyer 

Kapasitet til 50 overnattingsgjester