Illustrasjonsbilde
Det var regn og vind i luften da regjeringen skisserte arbeidet rundt en ny Markalov. Loven skal sikre muligheten til å verne Oslomarka som et sted for friluftsliv og naturopplevelser.

– Det er blant Oslos beste kvaliteter at naturen ligger så tett inn på byen og er tilgjengelig for alle. Også de kommende generasjonene har rett til å få de naturopplevelsene vi har, derfor er det viktig at det lages gode rammer for hvordan marka skal forvaltes, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Hovedutfordringen vil blant annet bli å unngå utbyggingsplaner som vil gjøre markaområdet midre, ifølge regjeringen.

– Det var jammen på tide, dette har vi ventet på siden før krigen, sier Gjermund Andersen, som er leder i Naturvernforbundet i Oslo og Akershus.

Han mener det er en gledens dag, men understreker at det fremdeles er mye som er uklart rundt den nye loven.

– Senterpartiet blir nok den største utfordringen for at vi skal få gjennom en del krav vi mener er nødvendige, sier han.

Andersen mener Marka først og fremst må være et friluftsområde. Industriskogbruket, slik det drives i dag, må endres.

– Det er naturopplevelsen vi må ta vare på. Da nytter det ikke å drive med flathogst, slik det fremdeles gjøres en del steder, sier han.

Fem fylker kommer til å berøres av den nye loven: Oslo, Akershus, Oppland, Buskerud og Vestfold, ifølge Naturvernforbundet. (ANB)

Bilde: Jøra Bygg AS