Finansministeren er bedt om å delta på Sps sentralstyremøte mandag. Det samme er Lundteigen. Hensikten med møtet er å diskutere prioriteringer i budsjettet for 2007.
Etter mange kontroversielle skatteutspill i sommer håper Lundteigen regjeringspartiene kan nærme seg hverandre.
- Jeg har forhåpninger om at vi kan komme fram til en felles virkelighetsforståelse, sier Sps finanspolitiske talsmann, Per Olaf Lundteigen til Aftenposten.
Fra finansministerens kontor blir det presisert at deltakelsen fra Kristin Halvorsens side under Senterpartiets sentralstyremøte har vært planlagt lenge, og var bestemt før utspillene fra Lundteigen dukket opp i mediene.
Til debatt
Per Olaf Lundteigen ønsker en debatt om hvordan man kan dempe den veksten i økonomien som er knyttet til «overdådige hytter og hus», og heller øke investeringene i veier, kommunikasjoner og andre velferdsgoder.
Hittil er virkemidlet som Lundteigen har tatt til orde for – å fjerne rentefradraget for lån over to-tre millioner kroner per skattyter – blitt avfeid av både finansministeren og statsministeren.
Målrettede kurs
Lundteigen sier at Sp nå foreslår målrettede kurs for å kvalifisere arbeidsledige til jobber i bransjer hvor det trengs arbeidskraft.
- Vi må stimulere delvis arbeidsføre til å kombinere arbeid og trygd, og få arbeidsglade i begynnelsen av 70-årene til å stå på videre. Og vi må trekke veksler på utenlandsk, faglært arbeidskraft. Det er behov for at ledelsen av landet prioriterer hva det er viktig å få gjort noe med. Den debatten ønsker jeg å ta med Kristin Halvorsen, sier Lundteigen.
Møtet mellom Sps toppolitikere og finansministeren avvikles like før regjeringen begynner innspurten med neste års statsbudsjett. (©NTB)