Noen få meter fra vannkanten her ved foten av Norefjell har Golberg bygget drømmehytta, den aller første i sitt slag. I sommer kunne familien hygge seg i idyllen ved Krøderens bredd for første gang. Hytta som er et produkt fra Boligpartner, sto nemlig ferdig mai. 

- Vi har for det meste leid den ut, men i sommer fikk hele familien prøvd den, forteller Golberg.  

- Og alt svarte til forventningene?

- Ja, absolutt. Det er en strålende fritidsbolig. Vekker oppsikt gjør den også. Dette designet skiller seg jo ut både i landskapet og sammenliknet med norske hytter flest. Også i kommunen gjorde de store øyne da jeg kom med tegningene.

Naturen inn

Boligpartners arkitektursjef Idar Sambu har antagelig truffet bra med det nye hytte-sortimentet. Firmaet er forholdsvis nytt i hyttemarkedet og har brukt de tre siste årene på å gjøre seg tanker om hva de kan ha å tilføre i et bredspektret hyttelandskap. Resultatet av prosessen kommer til uttrykk blant annet i modellen Foris.

- Vi så tidlig at mange leverandører hadde løsninger som virket ganske like. Altså burde vi komme med noe helt annet, sier arkitektursjefen. Spørsmål han stilte seg var blant annet: Når vi bygger hytte i fjellet, hvorfor innretter vi oss for å se inn i en peis? Hvorfor lager vi alle disse smårutede vinduene i hytter dit vi drar også for den visuelle opplevelsen av naturen?

Med Foris ønsker Boligpartner at hytteeieren skal få følelsen av ”å ta naturen inn i hytta”. Derfor er den designet med store vindusflater. Natur og utsikt betyr alt, forklarer Sambu.

Rev gammel hytte, fikk bygge ny

Naturen betyr ”alt” også for hyttebygger Ole-Jacob Golberg. Hytta ligger enestående vakkert til så å si i vannkanten ved Krøderen, langt innenfor hundremetersbeltet og på et sted ingen normalt får tillatelse til å bygge.

- Vi hadde ikke fått lov til å sette ei hytte her hvis det ikke var fordi vi rev en gammel som sto på tomta. Den ble bygget av min bestefar på 1960-tallet. Nå har den fått en verdig og moderne avløser, ler Golberg.

Han valgte å kjøpe hele prosjektet gjennom Bobygg i Sandefjord, et firma i Boligpartner-gruppen. Golberg klargjorde tomta, og herfra tok leverandøren seg av alt sammen – fra betong til nøkkelen sto i døra.

- Det fine er at de brukte lokale underleverandører gjennom hele prosjektet, sier Golberg. Han valgte å kjøpe også alt av innredning fra en og samme leverandør. Møblene og inventaret er av merket Lynx og kostet ham rundt 120.000 kroner. Golberg har vanskelig for å tro at han ville kunnet gjøre det bedre prismessig gjennom å shoppe alt på egen hånd.

- Det ville ganske sikkert blitt vesentlig dyrere, sier Golberg.

Virket litt liten, men..

- Hva vil du si er det beste ved det hyttevalget du har gjort?

- Her er det mye plass på liten grunnflate. Kjøkkenet er bygget inn mot vegg, en løsning som er funksjonell, lite arealkrevende og smekker. Vi har fått inn fem soverom – tre på grunnplanet og to i andre etasje. De er ikke store, men dermed er her ti gode sengeplasser med mulighet for tolv hvis vi tar i bruk ”skuvesenga” i andre etasje.

Et annet pre Golberg trekker fram er takhøyden.

- Jeg syntes sant å si at hytta så litt liten ut med det samme, men inne får du en herlig romfølelse. Og når du setter deg i salongen eller tv-stua i andre etasje, har du takket være skråtaket og høyden, fin utsikt til naturomgivelsene. Takket være at andre etasje er laget som en åpen løsning, har du også kontakt med første etasje og kan følge med på det som foregår der.

For skrånende landskap

Vinduene i andre etasjes bakvegg er forholdsvis små og gir slik sett skjerming for innsyn.

- Når jeg nå sitter her tenker jeg at det kanskje ville vært en fordel med et litt større vindu i bakkant for å få bedre utsikt til li og fjell, sier Golberg fra sin posisjon i lenestolen på ”hemsen”.

Den karakteristiske stilen gjør Foris spesielt interessant i skrått landskap. Pulttaket følger på et vis terrengets helning. Dermed blir heller ikke byggets høyde spesielt iøynefallende. Dessuten vil Foris kunne bygges uten store terrenginngrep, mener arkitektursjef Sambu i Boligpartner. Han er overbevist om at både kommunene og hyttebyggerne i tida som kommer vil være opptatt av å minimere naturinngrepene.

- Med Foris ser vi framover. Denne hytta vil kunne bygges uten de store terrenginngrepene, sier han.  Måten den er innrettet på er også kostnadseffektiv. Ideene den representerer tror han kommer til å appellere spesielt til yngre familier.

Fakta

  • Hyttemodellen Foris er utviklet av Boligpartner. Bobygg AS i Sandefjord har levert bygget som totalentreprise og har brukt lokale håndverkere i prosessen.
  • Hytte med fem soverom og inntil tolv sengeplasser.
  • Allrom på ca 27 kvm.
  • Pris: ca 2,2 millioner kroner inkl. såle men eks tomteopparbeidelse.