I kystkommuner uten boplikt selges stadig flere boliger til folk på jakt etter hyttedrømmen. Og skatteloven godtar i dag både hus og leiligheter i boligområder som hytte, så lenge eieren har bodstedsadresse et annet sted. Men med den nye taksteringsordningen for bolig kan denne gruppen hytteeiere få en betydelig skattesmell, skriver dn.no.

Etter skatteloven godtas i dag både hus og leiligheter i boligområder som fritidsbolig når eieren har en annen bostedsadresse. Men den nye taksteringsordningen tar ikke hensyn til om en bolig brukes til bolig- eller fritidsformål.

– I statsbudsjettet som ble vedtatt i fjor heter det at like eiendommer skal verdsettes likt. Det er ikke bruken av eiendommen som avgjør, men om den er typisk bolig eller typisk fritidseiendom, sier seniorrådgiver i Skattedirektoratet, Lars Nilsen til dn.no.

Normalt vil det være enkelt å avgjøre om det er en fritidsbolig eller en bolig. Den som eier en leilighet i en boligeiendom, eller et hus i et område regulert til bolig, vil få fastsatt en ligningsverdi ut fra at han eier en bolig. Det gjelder selv om han bruker den som fritidsbolig. Omvendt vil en leilighet som er regulert til fritidsformål bli behandlet som fritidsbolig. Da vil det gamle takseringssystemet gjelde.

Den som eier en helårs bolig som benyttes til fritidsbolig, kan få en betydelig skatteskjerpelse. Ligningsverdien for hus og leiligheter i sentrale strøk har til nå stot sett ligget langt under salgsverdien. Nå skal ligningsverdien opp på 25 prosent av salgsverdien for egen bolig, og 40 prosent for det som kalles «sekundærboliger». En boligeiendom som blir brukt som fritidsbolig, vil nå bli sekundærbolig.

LES OGSÅ: Selger hus og leiligheter som hytter

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE