Strømforbruket i mange hytteområder skaper utfordringer i strømnettet flere steder. Stadig flere av oss stiller tilnærmet samme krav til komfort på hytta som hjemme. Men nettet er ikke dimensjonert for den til dels sterke økningen i strømforbruket. Derfor er ENOVA opptatt av å stimulere hytteeiere og boligeiere til å treffe tiltak som reduserer forbruket, eller fordeler det bedre gjennom døgnet.

Energitiltak på hyttene avlaster

Av de 465 000 fritidsboligene i Norge, er cirka 75 prosent knyttet til strømnettet. 

- Om flere hytteeiere gjennomfører energitiltak som avlaster nettet, så kan det bidra til å redusere belastningen, sier Gunnel Fottland, utviklingssjef for energiforsyning og sluttbruk i Enova.

Solceller, varmestyringssystem, oppgradering av bygningskroppen og vannbårne varmepumper er blant de 16 energitiltakene eierne av fritidsboliger nå kan få penger tilbake for. Enova er spesielt opptatt av å stimulere til effektutjevnende tiltak.

Dette er de nye støttesatsene

  • Smart strøm. Inntil 10.000 kroner i støtte når du skaffer deg smarte styringssystemer for hjem og fritidsboliger.
  • Solceller. Selve installasjonen av anlegget gir 7500 kroner i støtte. Resten av støtten avhenger av kapasiteten. De største anleggene kan nå få inntil 47.500 kroner totalt.
  • Smart varmtvannsbereder. Inntil 5000 kroner i støtte når du skaffer deg en varmtvannsbereder med styring.
  • Vannbårent anlegg. Inntil 15.000 kroner i bonus når du installerer både væske-til-vann-varmepumpe, akkumulatortank og vannbåren varme. Totalt inntil 40.000 kroner.

For mange bruker mye strøm samtidig

Hovedutfordringen i hytteområdene er ikke den totale energibruken, men at mange bruker mye strøm samtidig. Når de kommer på hytta fredag ettermiddag, skal den varmes opp, kanskje setter de også på induksjonskomfyren for å lage seg middag, og el-bilen på lading. Om det lokale strømnettet ikke tåler belastningen, får vi strømbrudd, sier Fottland.

Grep du kan ta

Er dette for ambisiøst akkurat nå, kan du gjøre flere små energitiltak som er bra for miljøet, skriver ENOVA på sin hjemmeside og foreslår en rekke tiltak som vil merkes på strømregninga og inneklimaet. 

Her kan du lese om hytteaktuelle energitiltak.