Når gammelsendingene blir borte vil bakkenettet ikke klare å fylle alle blåner. Både tittere og tilbydere ser nå med interesse på de nye mulighetene det vil gi oss.
-Uten kabelforbindelse bør man nok foreta seg noe dersom man forsatt skal ha liv i boksen, sier Gunnar Haug ved Gudbrandsdal Elektro Installasjon på Vinstra. Han anbefaler folk som må finne nye signaler å se på deknings­kartet for det nye bakkenettet. Har man ikke tilgang her er det kun parabolsignaler som gjelder, selv om det noen steder kan bli satt opp såkalte speil-sendere for å spre bakkenettet bedre.

Bakke eller satte
For mange hytteeiere vil grunnpakken i Giske-boksen føles som et fattig fruktfat, og se seg om etter noe mer. Da blir det naturlig å sammenligne programpakkene i bakkenettet med hva parabolene har i fatet.
- Stort sett er prisene ganske like uansett hva man velger- det handler mer om hvilken frihet man ønsker og hvilke programpakker som man er ute etter. De som vil ut i verden og se seg omkring går som regel for parabol. Og skulle man få gjester fra utlandet eller vil brusje opp sin italiensk, vil en parabol gjøre susen, man får jo også mange gratis kanaler, forteller Haug.
Når det gjelder digital satellittmottaker kan en velge mellom vanlig mottaker, eller en såkalt PVR-mottaker, som gjør en i stand til å ta opp, stoppe og spole i TV-programmene. PVR-mottakeren har også den fordelen at en kan se på TV-en samtidig som en tar opp et program på en annen kanal.

Hytte-parabolen
De parabolselskaper som er aktuelle i dag er Viasat og Canal Digital. Disse har forskjellige programpakker, f. eks. har Viasat ikke TV Norge mens Canal Digital ikke har TV 3. Ellers råder Haug folk til å ta seg god tid og se på innholdet i pakkene og hvor lenge avtalene gjelder.
Hytteavisen er dessuten kjent med at Viasat arbeider med å utforme et spesialtilbud til hytter i nær fremtid.
-Det stemmer at vi jobber intenst med å tilpasse produkter ytterliggere til hyttemarkedet, spesifikt hva dette går ut på kan jeg ikke avsløre nå, men om noen dager vil det meste være klart, sier Øystein Hygen Christensen ved Viasat Norge. Enten fritidseiendommen ligger på Ridabu eller Finse, så har satellitt-tv svært gode dekningsforhold. Har hytta brukbar sikt sørover er det stor sannsynlighet for at hytteeieren
-Det er uansett lurt å kontakte den lokale TV-forhandleren for å høre om mulighetene for å ta imot satellittsignaler, sier Christensen.

Rimellig alternativ
En mulighet er å opprette et tvillingabonnement. Det vil si at man mot et tilleggfår ekstra mottaker, programkort og mulighet til å se samme programtilbud på hytta som hjemme. Eneste man må bekoste selv er parabolantenne, som koster noen hundrelapper. Det er også mulig å bruke samme kort i satellittmottakeren på hytta som en benytter hjemme. Eneste en må gjøre da er å ringe selskapet og få kodet om kortet til den digitale satellittmottakeren på hytta. I tillegg trenger man en satellittmottaker godkjent av selskapet, samt parabolantenne. Den 4. mars slukkes de analoge TV-signalene i Rogaland, etter hvert står hele landet for tur.

Noen linker for de som vil vite mer
http://montering.anovo.no/dekning.php?noheader=1 
http://www.digitaltvinorge.no/no/  
På følgende nettside kan du se hvorvidt Viasat har dekning:
http://montering.anovo.no/dekning.php?noheader=1