navigate in western world
Foto: © drx - Fotolia.com

Et omfattende arbeid gjennom de siste ti årene ligger bak de nye kartene. Prosjektet har kostet 400 millioner kroner, og 11.600 kvadratkilometer er målt på nytt, opplyser Statens kartverk, som har stått for arbeidet.
De nye kartene er nå tatt i bruk, blant annet av Hurtigruten. Torsdag markerte statssekretær Heidi Sørensen (SV) at arbeidet er i havn.

Hele kysten
– Det er en historisk begivenhet at hele norskekysten nå er dekket av elektroniske sjøkart, sa Sørensen.
Hun viste til at det har vært stor oppmerksomhet omkring arbeidet med nye sjøkart. Flere ganger har saken stått på Stortingets dagsorden.
Sørensen sier at de elektroniske kartene, som har fått betegnelsen ENC, vil være til nytte både for store skip og fritidsbåter og de vil bidra til færre ulykker til sjøs.
– Gjennomsnittlig skjer det hvert år i underkant av 100 grunnstøtinger. Det Norske Veritas har anslått at opp til 40 prosent av ulykkene kan unngås dersom navigasjon basert på autoriserte kart blir vanlig om bord, sier statssekretær Heidi Sørensen.

– Nøyaktige
Hurtigruteskipet Trollfjord er ett av skipene som har tatt i bruk de nye elektroniske kartene. Mens skipet lå til kai i Bergen torsdag kunne kaptein Tormod Karlsen demonstrere bruken av dem for statssekretær Sørensen og folk fra Statens kartverk.
– Vi har brukt de nye kartene i en måneds tid og vi er svært fornøyde. Det er først og fremst nøyaktigheten som er sterkt forbedret, sier kaptein Karlsen.
Han framholder at de nye kartene er til god hjelp ved navigasjon i trange farvann og mener kartene vi gjøre ferdselen til sjøs trygger.
– Det er viktig med god opplæring i bruken av disse kartene, noe Hurtigruten legger stor vekt på, understreker kapteinen på Trollfjord.

Nådde målet
Stortinget vedtok for ti år siden at arbeidet med oppdaterte elektroniske sjøkart måtte forseres.
– Kartsituasjonen midt på 1990-tallet var bekymringsfull. Bare 44 av 130 sjøkart i hovedkartserien for norskekysten var av tilfredsstillende kvalitet, forteller kartverksjef Anne Cathrine Frøstrup. Mange av kartene baserte seg på 100 år gamle målinger.
Stortinget vedtok derfor å tilføre kartverket 400 millioner kroner for å få oppdaterte kart innen 2008.
– Det er gledelig å kunne konstatere at vi nådde i mål innen fristen, sier Frøstrup. (©NTB)