– I Norge har vi ingen kultur for å leie ut. Særlig de over femti år har et anstrengt forhold til å la fremmede få tilgang til ferieperlen. Men de ville fått mye igjen for å la hytta bli brukt også når de ikke er der selv, sier Andreassen.

God ekstrainntekt

Han karakteriserer hytter som død kapital med lav avkastning. Regner man på hvor mye man bruker hytta gjennom året, og hva den koster å holde, vil man fort se at utleie kan være en god ekstrainntekt, mener han.

– Vurderer man hytta som et investeringsobjekt på samme måte som aksjer eller penger i banken, kommer hytta heldig ut. Den har en verdiøkning over tid, og man betaler mindre skatt enn om pengene står på konto.

Men leier man i tillegg ut hytta, vil den være en investering som gir god avkastning og som har lav risiko, sier Andreassen.

Vil ha flere utleiehytter

Novasol som er Europas ledende utleier av hytter og ferieboliger, erfarer at stadig flere utlendinger vil feriere i Norge. Den svake kronekursen har gjort det billigere å feriere i Norge. Men byrået sliter med å skaffe nok hytter til leie.

– I dag har vi rundt 1700 utleiehytter i Norge. Vi skulle gjerne hatt mange flere, men nordmenn vegrer seg nok noe for å leie ut hytta. Mange har et sterkt forhold til ferieboligen sin, og det sitter langt inne å la andre bo der, sier salgs- og marked- sansvarlig Pia Buen i Novasol i Norge. I forhold til folketallet finnes det langt flere hytter i Norge enn i Sverige og Danmark. Likevel er det færrest utleiehytter i Norge, sier Pia Buen.