Årsaken til hemmeligholdet er todelt, både av hensyn til konkurransen og for ikke å risikere at kundene skulle vente på helnorske hytter. Laftetømmeret har til nå nemlig vært levert fra Latvia.

Verdens mest moderne?

Esten Kjølvang som har ledet hele prosessen, uten hjelp av eksterne konsulenter, fram til den ferdige fabrikken, uttaler til avisa at leverandørene deres sier at dette blir Norges og kanskje verdens mest moderne laftefabrikk.

Når produksjonen starter om en drøy måned, blir det uten at et menneske berører tømmerstokkene. Alt styres av to personer i et kontrollrom ved hjelp av finskutviklede dataprogrammer. Og stokkene merkes automatisk med koordinater så monteringen på byggeplassen skal gå enkelt.

Kostnadseffektivt

Laftegründeren Kjølvang uttaler til Oppland Arbeiderblad at den effektive produksjonen i fabrikken, som det er investert 70 millioner i, gjør at sluttproduktet med bruk av tømmer fra norske skoger får den samme prisen som om det skulle vært laget i Latvia. 

I løpet av 2020 skal det etableres et eget forhandlernett med fem til åtteforhandlere på plass om fire års tid.

Har lagt opp til rask vekst

Starten var i 1996, og siden den gang har Østlaft levert rundt seks hundre hytter og hus. I fjor var omsetningen på nesten 75 millioner kroner.

Kapasiteten i den nye fabrikken er i første omgang på 50-60 store hytter i året i ei produksjonslinje, som fort kan utvides til to. Og ikke nok med det, det er utvidelsesmuligheter på fabrikktomta.