Av Leif Magne Flemmen

- Ved oljing av gulv er det all grunn til å være forsiktig. Det har oppstått flere branner under slikt arbeid, sier senior kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i Finansnæringens Hovedorganisasjon til hytteavisen.no. En nyoppusset bolig fikk nylig store sotskader som følge av brann fordi oljeklutene hadde blitt liggende igjen på gulvet.  Slike saker behandles individuelt av forsikringsselskapet, men du kan risikere avkorting eller redusert erstatning ved grov uaktsomhet, sier Neverdal.
 
Ekstremt brannfarlig
Hennes råd er å lese brukerveiledningen grundig før arbeidet påbegynnes.
 
- Det er særlig farlig å legge fra seg klutene i søppelbøtta inne, eller la de ligge igjen på gulvet etterpå. Dette er noe av det mest brannfarlige som finnes. Den oljemettede kluten kan være selvantennelig, og flere branner har oppstått på grunn av dette. Legg de brukte klutene i en metallbøtte med lokk eller i et norgeslass til senere bruk. Det samme rådet gjelder også for teakolje, sier hun.
 
IFI anbefaler at filler og kluter som har vært i kontakt med olje legges i kaldt vann eller brennes umiddelbart etter bruk. Risikoen for selvantennelse øker jo større andel olje det er i produktet.