5C7A0989
Omtrent 100 kvm terrasse omkranser hytta.

Drammenseren falt for designet da han besøkte Hyttemessen i 2019. LY Hytta hadde satt opp en fullskala prototype av grunnmodellen FRI i messehallen på X Meeting Point på Hellerudsletta. Dialogen kom i gang. Nå gjaldt det å finne en ideell tomt for det spektakulære bygget. Den kom han over høyt i Storlifjell på Haglebu øverst i Sigdal. 

Stue
Fra spisestua er det flott utsikt mot sør og vest.

Store vinduer

- Vi gikk opp et hakk og satset på modellen Glimre 4. Den passet utmerket til tomta, mener han. Grunneieren har lovet å sage ned en del store og tunge grantrær som sperrer for utsikten. Når de er fjernet får vi et fantastisk skue til Haglebunatten og omkringliggende fjelltopper. Glimre har jo store vinduer, så her kan vi nyte den flotte fjellnaturen i fulle drag - også når vi er innendørs.

5C7A1058
Norwegian Wood Design har plassbygd en smart kombinasjon av hemstrapp, bokhyller og integrert skap.

Noe for alle

Som for hyttefolk flest er natur og aktivitetsmuligheter i hyttas nærmiljø viktigst også for Espegard-familien. De er en stor gjeng. Med seks barn og ti barnebarn blir det livlig når familien samles i helger og ferier. Da er godt oppmerkede turstier, fiskevann, fine skiløyper, to alpinbakker og andre tilbud kjærkomne. Alt dette og mere til finner familien rett utenfor hyttedøra.

5C7A1169
Allrommet. Spisestue i forgrunnen, sofahjørne i motsatt ende.

Liker det patinerte

Haglebu er Drammen-familiens «andre hjem». Hit reiste familien med barna på vintercamping fra de var små. Siden ble det hyttekjøp i området. Nå er den solgt til fordel for Glimre, som - utvidet med anneks - er på vel 100 kvm.

Som moten er nå om dagen er kledningen også på Espegards hytte holdt i det litt mørke toneleiet både utvendig og innvendig.

- Jeg liker denne trenden, sier Espegard. 

5C7A1158
Hovedsoverommet.

Vedlikeholdsfritt

LY Hytta bruker impregnert trevirke fra Bergene Holm i sin modulproduksjon ved fabrikken i Sigdal. Både utvendige materialer og innvendige paneler er fra Bergene Holms Nord-kolleksjon. Den tøffe utvendige kledningen er dessuten vedlikeholdsfri. Etter noe tid vil veggene få det karakteristiske gråpatierte utseendet, ikke ulikt jernvitrol, forteller han.

5C7A1206
Kommer mer og mer: Sedummatter på tak.

Sedummatter på taket

Torv pryder de fleste hyttetak i fjell-Norge, også på Haglebu. Bare ikke på Espegards hytte. Her er det nemlig lagt vedlikeholdsfrie sedummatter over det hele. Fordelen med sedum på tak er at plantene er robuste og trives på tynt underlag. Ugress kommer vanskelig til. Sedummatter er dessuten den letteste typen av grønne tak.

5C7A1121
Annekset på snaut 20 kvm har to rom pluss bad. Dette blir nok

20 kvm anneks

Innvendig er også Glimre noe for seg selv.

- Plassen er svært godt utnyttet. Det ligger en plan og ide bak bruken av hver eneste kvadratmeter, mener Espegard.

Han er spesielt begeistret for de tre hemsene. Når barnebarna kommer på besøk regner han med at overnatting på «langhemsen» blir spesielt populær. Hytta har ytterligere to hemser hvorav den ene er ment for lagring. Med tre soverom og hemser er det plass i hvert fall til 8-10 familiemedlemmer. Dessuten er det sengeplass til flere i det snaut 20 kvm store annekset, som forøvrig også har eget toalett.

5C7A1082 (1)
LY-hyttene leveres med lekre kjøkkenløsninger fra Nedre Eggedal Hyttemøbel.

Spesialbygd fra Norwegian Wood Design

LY hyttene leveres med lokalt produsere interiørelementer. Det lekre kjøkkenet, sofahjørnet og baderomsinventaret er alt laget og spesialtilpasset av Nedre Eggedal Hyttemøbel.

Espegard har også kjøpt sengene samme sted. 

Hytta er i tillegg oppgradert med en spesialbygget hemstrapp med bokhyller og skap integrert fra Norwegian Wood Design. Den flotte uteplassen er også utnyttet til det fulle med ca.100 m2 terrasse på tre sider av hytta.

5C7A1108
Sofa- og benkehjørnet er plassbygd av hytteprodusenten.

Storfamiliested

Fritidsboligen på Haglebu blir kanskje det viktigste samlingsstedet for storfamilien Espegard framover. 

- Alle gleder seg til å bruke den, sier Hans. Vi er en sammensveiset gjeng. 

Men selv i en slik gruppe kan hytte og hyttebruk skape gnisninger. Dette har de diskutert i full åpenhet og søkt å forebygge. Løsningen deres er at to av barna har gått inn på eiersiden med en mindre eierandel hver sammen med pappa Hans. Alle vil ha lik bruksrett til hytta, men når familiefaren en gang faller fra, vil de to barna ha forkjøpsrett til den delen som i dag eies av familiefar Hans.

Hytteeier Espegard er i ett og alt såre fornøyd med hyttevalget sitt.

- Jeg er meget tilfreds med LY Hyttas gjennomføring. Kommunikasjonen har vært enkel og grei hele veien. Alt har blitt som avtalt uten forsinkelser - pandemien til tross.

5C7A1226
Tradisjonen speiles i nyskapningens store vinduer.

Fakta LY Hyttas Glimre 4

  • Produsentens største modell.
  • Tegnet av DRMA i Drammen.
  • 100 kvm med anneks.
  • Fabrikkbygd i moduler.
  • Satt opp og komplett montert på en uke. 
  • Utvending kledning og innvendig panel fra Bergene Holms Nord-kolleksjon.
  • Sedum-matter på tak.
  • Tomt: 1 mill. kr. (1,2 mål). Hytte inkl. kjøkken og bad, eks møbler, VA-tilknytning og planering av tomta 2.6 mill. kr.
  • Kjøretid fra Drammen: 1 time og 45 minutter.