Det kan oppfattes som uheldig, for hvis politikerne går inn for det, kan det nemlig være muligheter for å bygge like stort som det som skal rives. Dermed var det nummeret før flertallet fra Høyre og FrP godtok et bygg på 120 kvadratmeter i femtimetersbeltet uten å sette betingelser.


Hvis det ikke hadde vært for at vararepresentant Petter Johansen (Ap) på befaringen ikke helt kunne skjønne at hytta var så stor, og at partikollega Jens Petter Bærland ba om kontrollmåling før det kunne gis klarsignal for riving og bygging. Dette var Høyre-representantene enige i, men ikke FrP.


- Utidig innblanding, sa FrPs Vibeke Andersen, og la til at politikerne måtte da stole på folk.


- Betydelig avvik, sier avdelingsingeniør Harald Svendsen etter kontrollmålingen som viser et bruksareal på 93,5 kvadratmeter og utvendige mål på 99.8.


Det er bruksarealet som legges til grunn, og dermed er det så mye som 26,5 kvadratmeter igjen til de oppgitte 120 kvadratmetrene. Omregnet er det et avvik på vel 28 prosent. Dermed må hytta tegnes om før det kan bli bygging.

 


Hytteierens egne mål


- Har du målt, spør vi sivilarkitekt Rune Breili, som bare kan beklage at så ikke har skjedd, og som nå må tegne hytta en gang til.


- Vanligvis måler jeg, men denne gangen tok jeg utgangspunkt i hytteeierens egne mål, svarer han. Arkitekten synes egentlig det er mer interessant at politikerne før kontrollmålingen ville gå inn for det han betegner som et spenstig og spennende bygg. Dette mener han passer svært godt i terrenget, i motsetning til mye annet som blir bygd.


Dermed spør vi eieren, Peter Henrik Svarstad om hvordan det hele henger sammen.


Svarstad opplyser at han ikke kjenner til at hytta er kontrollmålt, og at han ikke kan svare på hvorfor det er så store avvik mellom de oppgitte målene og hvor stor den eksisterende bebyggelsen er i virkeligheten. Men så mye kan han i alle fall si, at det ikke er bevisst juks fra hans side.

 


Viktig å kontrollere


- Jeg kan selvfølgelig ikke beskylde noen for å ha forsøkt å jukse, sier Jens Petter Bærland i en kommentar. – Men dette understreker i alle fall viktigheten av at kommunen kontrollerer målene som blir oppgitt.


Vibeke Andersen er skuffet, men har som utgangspunkt at politikerne ikke skal mistenke folk for å være kjeltringer.


- Men i dette tilfellet viste det seg å være lurt å måle. Så da må jeg vel bare si at i dette tilfellet var det helt greit å gjøre det, sier hun.