Produsenten kaller det selv et «shelter», men det er så visst ikke et hi av det enkleste slaget. Konstruksjonen er laget i robust stål og leveres komplett innredet med alle interiørelementer på plass, alt avstemt i harmonisk dansk design.

Mer produkt enn arkitektur

- Målet var ikke å lage et hus eller en bobil. VIPP er forankret i produksjon av industrielle produkter, sier Morten Bo Jensen, sjefsdesigner i VIPP. Ifølge sjefsdesigneren er den største forskjellen mellom denne konstruksjonen og andre bygninger i markedet at det ikke er skapt av en arkitekt. «Shelteret» er mer å betrakte som et produkt enn et stykke arkitektur.

Kundens eneste valg

- Vi startet ikke med et stykke land hvor vi tilpasset en bygning til de naturlige omgivelsene. Målet var ikke en sømløs tilpasning med naturen, men mer å blande naturen inn i interiøret, forteller han. Det er nok av fantastisk arkitektur der ute, men vi ønsket å tenke noe annerledes; et objekt designet ned til minste detalj, der det eneste valget som overlates til kunden, er hvor det skal plasseres.

Stål fra innerst til ytterst

VIPP DNA er i alle detaljer utformet i det materiale som har vært selskapets favoritt siden 1939, stål. Stålet er en gjenganger tvers gjennom – fra den ytre fasaden til hiets indre - kjøkkenmoduler og tilbehør. Ettersom det er svært få objekter i rommet, var det avgjørende at design og materialer fungerer godt innenfor rammet av et minimalistisk interiør.

Lite energikrevende

Bad og soverom er skjermet fra hovedboarealaet. Innenfor det gjennomsiktige skallet, er naturen nærværende over alt. Avstanden er kort til vinduer og naturens nærhet fornemmes fra hver vinkel. Slik viskes skillet bort mellom inne og ute.

- Hvis du er kald, kan du varme deg ved peisen som er sentralt plassert i shelteret, slik at varmen blir jevnt fordelt; hvis du er varm, skyver du de åpne parallelle vinduene til side og anvender den naturlige air-condition som byr seg. Ved å plassere huset i den dype løvskogen, vil trær og blader skape solavskjerming i sommermånedene. Om vinteren, når trærne mister bladene, absorberer den sorte bygningen det utvendige sollyset og med peis i tillegg, brukes det ikke mye energi, sier Bo Jensen.

Og prisen?

Kjøper du en VIPP, kjøper du en design der valgene allerede er gjort – basert på lang erfaring innen behandling av solide materialer og med et definert estetisk uttrykk. Designere og ingeniører har gjort de nødvendige modifikasjoner, og fastsatt de de tekniske og materielle kravene.

 Prefabrikasjon var et avgjørende kriterium for konstruksjonen. Det betyr at installasjonsprosessen kan skje i løpet av et par dager uten en langstrakt prosess på en byggeplass. Og spør du om prisen, ja, så snakker vi om over fire millioner kroner. Tomt og tomtekostnad er en sak for seg.