Håndvask

Foto: Fra Folkehelseinstituttets hjemmeside

Vinteren er nemlig høysesong for denne typen «magesjau». Sykdommen inntreffer stort sett vinterstid og spres lett der et flertall mennesker er samlet. Symptomene på omgangssyken er kvalme, oppkast, magesmerter og diaré. Viruset forekommer i hovedsak blant voksne og større barn, og den kan vare fra en halv dag til tre dager.

Stridt for rammede og personale

I DNT-hyttene skal situasjonen nå ha roet seg. Som kjent måtte Røde Kors hente ut et antall personer lørdag ettermiddag og søndag formiddag. Personalet på de seks hyttene på Hardangervidda har hatt en stri tørn med å vask og rengjøring gjennom helgen.

– Det er svært leit når gjester på hyttene våre blir syke. Vi gjør det vi kan for å ivareta dem. De som er syke blir isolerte på egne rom og får tilgang til eget toalett, eller er blitt eller blir transportert ut og innkvartert på hotell, sier Henning Hoff Wikborg, daglig leder i DNT Oslo og Omegn.  

Svært smittsomt

– Det er ingen grunn til å avlyse påskeferien til fjells. Det er mange muligheter til en fin ferie både på Hardangervidda og i andre fjellområder, men det er viktig å tenke god hygiene på tur, sier Wikborg.

Noroviruset er svært smittsomt og så lite som 10-100 viruspartikler er tilstrekkelig til å forårsake sykdom. Viruset smitter primært ved at artikler spres fra avføring direkte person-til-person eller ved at smittepartikler forurenser matvarer eller vann.

Smittemåter

• Fra person til person (via uvaskede hender).
• Via kontakt med forurensede overflater (dørhåndtak, vannkraner på vasker o.l).
• Via små dråper som dannes ved oppkast (nærdråpesmitte), som andre personer puster inn.
• Via forurensede matvarer eller drikkevann.

Det er uklart hvor lenge immunitet etter gjennomgått infeksjon varer, skriver Folkehelseinstituttet på sin hjemmeside.

Råd: Grundig og hyppig vask

God hånd- og kjøkkenhygiene er viktig for å forebygge smittespredning av norovirus. Hendene bør vaskes ofte og grundig med såpe og rennende vann. Det vil være en fordel å benytte flytende såpe og papirhåndkle, eventuelt rene håndklær. Ved utbrudd med norovirus er det spesielt viktig med den mekaniske rengjøringen med såpe og vann for å fjerne virus. Enkelte hånddesinfeksjonsmidler med sprit har vist seg å ha redusert effekt mot norovirus, skriver Folkehelseinstituttet.