De fleste oljeselskap sluttet å levere fyringsparafin til stasjonene allerede i høst. De få bensinstasjonene som eventuelt har parafin på tanken, selger til det er tomt. Siden får de ikke ny fylling.

Skjermbilde 2020-01-20 kl
Har du en slik en på hytta, blir det kronglete å skaffe parafinen framover. Foto fra finn.no

Kjøp i Sverige!

For hytteeiere som fortsatt støtter seg til parafinovnen når hytta skal varmes, er alternativene få når det skal handles parafin framover. De typiske hyttebutikkene som Hyttetorget og Gausdal Landhandleri, vil imidlertid fortsette å selge renset parafin. 

Prisen har økt kraftig på parafinen de siste årene, og begrenset tilgang betyr høyst sannsynlig at prisen øker ytterligere. Den som har behov for større volum - ut over flasker og mindre kanner hos butikkene - kan først som sist legge turen til Sverige og fylle noen Jerrykanner der; over kjølen er fyringsprafin nemlig fortsatt tilgjengelig på stasjonene.

34-35 kroner literen

Jan Ivar Arnesen hos Gausdal Landhandleri uttaler til GD at parafinovner er etterspurte til hytter uten strøm. Mange foretrekker parafinovner framfor gassovner siden de bidrar til å tørre ut ofte fuktig luft i strømløse hytter. Den rensede parafinen, som Gausdal fører, kan forøvrig benyttes også på gamle parafinovner.

– Vi er lovet at leveransene vil fortsette, sier han. 

Men dyrt kan det bli. Mens bensinstasjoner som har parafin igjen, selger til rundt 25 kroner per liter, er literprisen mellom 34 og 35 kroner ved kjøp av en 20 liters kanne hos Gausdal Landhandleri eller Hyttetorget.