Ifølge tall fra Direktoratet for naturforvaltning (DN), var det i fjor registrert 71 bjørner her i landet. Dette er et minimumstall, og det har vært «en reell bestandsvekst» i de senere årene, ifølge DNs seksjonsleder Terje Bø.
Politikere fra regjeringspartiene mener tallene er et argument for å skyte flere bjørner, selv om målet er å ha en bestand i som er dobbelt så stor.
– Vi får en opphoping av rovdyr på enkelte steder, som med bjørn i Nord-Trøndelag og jerv i Nordland. I den vanskeligste perioden må man kunne ta ut noen dyr selv om man nasjonalt ikke har nådd bestandsmålet, sier Torny Pedersen (Ap) i energi- og miljøkomiteen på Stortinget til Nationen.
SVs parlamentariske leder Inge Ryan mener tallene gir grunnlag for å vurdere bestandsmålet på ny.
Sps miljøtalsmann Ola Borten Moe mener tallene er dramatisk, og at man må skyte mange flere unge hanner. Borten Moe viser til et mål om 15 ynglinger av bjørn årlig. I dag er det antatt at det er mellom tre og seks ynglinger i året. For å oppnå målet må man dermed ha mellom 200 og 350 individer, ifølge Borten Moes regnestykke.
Tallene fra DN viser ikke hvor mange bjørner som hadde fast tilhold på norsk side av grensen i fjor. Enkelte bjørner vandrer flere hundre kilometer i løpet av en sommer. (©NTB)