– Dette var noe av det vi advarte mot da Høyre og FrP opphevet boplikten på eiendommen i desember, sier Jens Petter Bærland (Ap) når vi forteller at Halmrast Eiendom har solgt Grimestadstranda 79 for nesten nitten millioner kroner til Stine og Nils Petter Fremming. De tidligere eierne har dermed innkassert en gevinst på et tosifret millionbeløp.

 

 

 

Skarpe uttalelser

 Bærland sparte ikke på kruttet i desembermøtet i teknisk hovedutvalg. Tidenes hyttekupp på Tjøme, århundrets julegave og fulle blåruss var uttrykk den garvede politikeren brukte i debatten.

 Det siste var en karakteristikk av Høyres Anne Mitsem Borgersen og Per Chr. Asbjørnsen, som han mente på denne måten snikavviklet boplikten.

 Nå sier Bærland at han ikke er overrasket over hva som har skjedd bare et drøyt halvår etter vedtaket.

 – Denne saken har en lang forhistorie, tror du dette er fullbyrdelsen av en plan eieren har hatt fra dag én?

 – Det er heldigvis ikke opp til meg å spekulere i folks motiver, så dette vil jeg ikke si noe om.

 – Men sier dette noe om boplikt generelt?

 – Ja, sjønære boliger i store deler av kommunen er svært attraktive kjøpsobjekter, og enda mer som salgsobjekter. Denne saken illustrerer dette svært godt, synes Bærland.

  

Historie fra 1997

 Halmrast Eiendom som er registrert i Asker, kjøpte eiendommen for 2,5 millioner kroner i 1997. Et par år etterpå søkte de om å få utvide den eksisterende fritidsboligen fra femti til åtti kvadratmeter, men fikk avslag.

 Dernest kom søknaden om å bygge hus på over to hundre kvadratmeter. Samtidig skrev Erik Halmrast under på en erklæring om at huset skulle benyttes som helårsbolig. Dette falt i god jord hos teknisk hovedutvalg, som vedtok en bruksendring på eiendommen til boligeiendom.

 Imidlertid ble huset aldri bebodd annet enn på sommeren, noe Bærland påpekte under behandlingen av en klagesak fra naboene, Aina og Christian Lütken, i fjor. Det aldrende ekteparet protesterte mot en ulovlig anlagt parkeringsplass helt inntil gjerdet til den lille hytteeiendommen deres.

Provoserte naboene

 Som et resultat av at kommuneadministrasjonen ble pålagt å sjekke om boplikten ble overholdt, kom søknaden om ny bruksendring tilbake til fritidsbolig, noe som altså ble vedtatt 13. desember i fjor. Da ble det også vedtatt at fire meter av den ulovlige parkeringsplassen skulle fjernes.

 Dette var ikke nok for ekteparet Lütken. – Nå som eiendommen bare er en fritidseiendom, har de ikke rett til denne parkeringsplassen i det hele tatt, hevdet de og anket. Da klaget de over bruksendringen samtidig, siden dette var en del av det samme vedtaket.

 – Egentlig var det ikke noen hovedsak for oss om huset ble bebodd eller ikke, sier Iver Lütken, som har engasjert seg sterkt i saken på vegne av foreldrene.

 – Men vi ble veldig provosert over den ulovlig anlagte parkeringsplassen.

 

 Tingene skjedde svært fort

 Siden de ikke fikk medhold i kommunen, anket Lütken til Fylkesmannen, og sankthansaften møttes Iver Lütken, ekteparet Halmrast, advokaten deres og to representanter for Fylkesmannens avdeling for beredskap, bygg og bevilling på eiendommen, til det som Lütken karakteriserer som et tildels opphetet møte.

 – Jeg opplevde at vi ble hørt av Fylkesmannen, og at vi hadde en god sak. Bare noen dager senere fikk vi vedtaket som på det viktigste punktet gikk i vår favør.

Jeg hadde allerede også vært i kontakt med en saksbehandler i miljøverndepartementet. Så når alvoret gikk opp for Halmrasts, fikk de det veldig travelt, hevder Lütken.

 

Ikke for folk flest

 – En venn av en venn av meg fortalte midt i juli at han hadde fått et prospekt over Grimestadstranda 79 fra eiendomsmegler Georg Solberg i Sandefjord. Eiendommen var ikke lagt ut for åpent salg, men ble bare tilbudt spesielt interesserte på meglerens liste. Jeg fikk vite at prisantydningen var på 18.250.000 kroner, og bare noen dager senere fikk vi hilse på de nye naboene, forteller Iver Lütken.

 Han understreker overfor Øyene at både han og familien forøvrig ønsker de nye naboene hjertelig velkommen, og at de ønsker et godt naboforhold.



Artikkelen er hentet fra www.oyene.no
Tekst og foto: Tom Brodin