Vi skulle tro det var spørsmål i rette tid, for mange steder på Østlandet har barna allerede kommet løpende inn med den første blåveisbuketten. Andre steder ligger den blomstrende våren ennå noen dager eller uker unna. Blåveisen trives særlig godt på Østlandet og på Sørlandet, men også i Trøndelag.

Minst 70 år gammel

Blåveisen blomstrer på de samme stedene år etter år, bare de får stå i fred og ingen raserer røttene deres. Botanikeren Jan Wesenberg fortalte til Aftenposten for et par år siden at en svensk botaniker merket noen tuer og fulgte blåveisene år etter år. Botanikeren kom til å leve lenge, og mot denne bakgrunn vet man at blåveisene kan bli minst 70 år, sa Jan Wesenberg til Aftenposten.

Disse premierer vi!

Mange har sett Facebook-innlegget vårt om blåveisen. Siden blåveisens alder ikke er lett å påvise særlig presist, godkjenner vi svar som ”meget gammel”, ”flere hundre år” og ”mangeårig”. Dermed gratulerer vi alle dere som har deltatt i quizen! De nærmeste dagene sender vi en oppmerksomhet til Hanne Eli Nordstrand, Lisbeth Solberg, Wenche Sørgård, Annette Mahle Gisle, Anne Røsbak, Liv Kirkenes Alstad, Grethe Finnskog og Gerd Eli Hansen.

Er blåveisen fredet?

Mange har en forestilling om at blåveisen generelt sett er fredet. Det er ikke tilfelle, men den hevdes likevel å være en sårbar blomst. Derfor bør vi behandle den med respekt og omtanke.