Den voldsomme priseksplosjonen på fritidseiendommer i skjærgården har sendt mindre bemidlede kjøpere av hytter innover i landet. Eiendomsmegler Tom Didrik Eriksen ved DnBNor i Telemark tror det er et stort fremtidig marked for det han kaller «den indre skjærgården», skriver TA.no

- Dette markedet kommer nå for fullt, mener han. Forleden solgte han en mindre hytte helt nede i vannkanten ved Hullvann i Kragerø, langs den gamle E-18 og bare fem minutters kjøring fra Kragerø. Omkring 40 interessenter kom på visningen til hytta som var lagt ut til prisforlangende 930 000 kroner. Den gikk for 1 350 000 kroner.

- Slike hytter er et godt alternativ for folk som gjerne vil ha et feriested ved sjøen og samtidig nær havet, mener Eriksen. Han sammenligner salget med en noenlunde tilsvarende hytte som ble solgt for omkring én million kroner ved et nærliggende innlandsvann for ett år siden. Settes disse to hyttene opp mot hverandre har vi en prisøkning på omkring 30 prosent. Litt teoretisk men det gir et bilde av situasjonen, skriver TA.no

 

Lite Utvalg

Prisveksten ved innsjøene forsterkes av lite utbud på hytter. Her som ved sjøen legges mer enn halvparten av hyttene ut som følge av arveutløsning. Generelt er etterspørselen langt større enn tilbudet. For et par uker siden solgte megler Eriksen åtte av ni fritidseiendommer ved sjøen på første visning og alle over prisforlangende, skriver TA.no

 

Prisene

TA.no skriver at mange telemarkinger finner også vegen til Vestfold for å kjøpe hytte. Ved Farris ble en enkel hytte solgt for 870 000 kroner noe som var over selgers forventninger. Og etter første visning selger megler Eriksen en hytte ved Tjønnsundmoen helt ned mot Nisservannet for 1 235 000 kroner. Det er hele 395 000 kroner mer enn hva selgeren forlangte.

Langs sjølinjen ved Breivann i Siljan gikk hytta for 1,5 millioner kroner mot prisantydning 1,2 millioner kroner. Prisen ble trukket oppover som følge av nærhet til Grenland. Også ved Vegårshei i Aust-Agder stiger prisene på hytter.

- Det er sannelig ikke mange hytter som er solgt ned til vannkanten innaskjærs. Sluttsummene er fremdeles betydelig lavere enn ved kysten, Etter opptur ved kysten og på fjellet kommer perlene ved innlandet, mener Eriksen.

 

Midt i fylket priser

Megler Aud Elin Lio ved Terra Eiendomsmegling forteller om stor pågang etter hytter ved innlandsvann i Telemark. Hun mener det skyldes både priseksplosjonen ved sjøen og på fjellet.

- Vi har nylig lagt ut en hytte helt ned til Seljordsvannet og en ved vannet på Hylebu i Skafså. Foreløpig har vi fått omkring 20 henvendelser til hver av stedene og det en uke før første visning, forteller Lio.

Hytta ved Seljordsvannet ble bygd i 1966, er på beskjedne 25 kvadratmeter boareal samt anneks og annonseres for 690 000 kroner. På Skafså får du en nyrenovert hytte på 45 kvadratmeter til 1,2 millioner kroner, skriver TA.no

- Det er svært få hytter som legges ut nær vannet. Jeg kan ikke sist huske vi solgte en fritidseiendom med strandlinje ved en innlandssjø. Det drar selvsagt prisene oppover, forklarer Lio.