fjell copy
Illustrasjonsfoto

– Helt utrolig. Statskog bør forstå at vi ikke er på Hafjell, men på et blankskurt og værbitt Bjørnfjell, sier advokat Alf M Solvin.Han representerer en rekke av hytteeierne som i fjor fikk melding om dramatisk høyere festeavgifter, da Statskog Troms begynte å legge markedspris til grunn for festeavgiften for en rekke hytter, melder fremover.no.
.Dette gjaldt de hytteeierne som hadde kontrakter der det ikke var nedfelt at det var konsumprisindeksen som skulle følges ved regulering av festeavgiften.– Urimelig, mener advokat Solvin, som mener at alle hytteeiere i området må behandles likt – dvs. at festeavgift skal reguleres etter konsumprisindeks.Nå går det mot at det skal avholdes skjønn for de mange som har protestert på den kraftige økningen av festeavgiften.

Fremover.no skriver videre at det nå har dukket opp en ny situasjon , ettersom flere hytteeiere ønsker å innløse sin tomt. Dvs. at de ønsker å eie den ett mål store festetomta selv. Ifølge tomtefesteloven skal innløsningssummen som hovedregel være 30 ganger oppregulert festeavgift. Alternativt kan det kreves at innløsningssummen skal settes til 40 prosent av råtomtverdien. En av Alf M Solvins klienter opplevde først at Statskog satte en markedspris på hyttetomta til 90.000 kroner, noe som ga et hopp i festeavgiften fra rundt 1.000 til 5.400 kroner. Når hytteeieren så fremmer ønske om å få innløse festet, sier Statskog ja. Men nå får hyttetomta en råtomtverdi på hele 280.000 kroner.Innløsningssummen blir da 40 prosent av dette, dvs. 112.000 kroner.– Det er mer enn drøyt for en bergknaus, hvor man likevel ikke får andre rettigheter enn å kunne sette opp ei hytte, sier Solvin.

Bedre blir ikke regnestykket for hytteeieren om det var festeavgiften (4.500 kr.) ganger 30, som blir benyttet. Da blir det enda dyrere.– Hvor merkelig dette er vises hvis vi legger en råtomtepris på 280.000 kroner til grunn for alle de 600 hyttene i Bjørnfjellområdet. Det betyr at dette snaufjellsplatået har en «verdi» på drøyt 1,6 milliarder. Skulle alle hytteeierne få innløst sine tomter og måtte betale 40 prosent av tomtenes verdi, betyr det at Statskog kan hente inn 672 millioner kroner, sier Alf M Solvin.Det han og hytteeierne klør seg i hodet over, er hvor Statskog Troms henter sine verdifastsettelser fra.