- Ikke la det bli bare med appelsin på tur. Appelsiner kan brukes i alle slags deilige retter, sier Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver og kokk ved Opplysningskontoret for frukt og grønt. En av vinnerne av påskequizen vil til fulle få erfare hva hun snakker om.

Av to hovedpremier i konkurransen er nemlig hjemme- eller hyttebesøk av Toril Gulbrandsen den ene. Hun kommer til vinneren og serverer en tre retters middag for familien. Naturligvis vil appelsinen ha en sentral plass i måltidet.

 

Oppskrifter hver dag

- Det er den fantastiske balansen mellom sødmen og syrligheten i appelsinen som gjør den så anvendelig, sier Gulbrandsen, som ikke kan få nok av denne deilige råvaren. Hun er utdannet kokk og har praktisert yrket i inn og utland. Gulbrandsen er opptatt av fargerik matglede, med mye frukt og grønt, for store og små, i alle situasjoner. Vi tør garantere et sunt måltid!

Framover og inn i påsken vil vi hver dag presentere en av Gulbrandsens oppskrifter hvor appelsinen har en viktig plass.

Hos Opplysningskontoret for frukt og grønt finner du Toril Gulbrandsens oppskrifter.

Fossetopp 8
Fosstopp er en helt ny, luksuriøs tretopphytte like ved sagnsomsuste Vassfaret.

Weekend i luksuriøs tretopphytte

Den andre hovedpremien er en weekend for inn til fem personer i nye, luksuriøse Fosstopp. Dette er en moderne tretopphytte i Hedalen like ved sagnomsuste Vassfaret. Hytta - seks meter over bakken - er antagelig Norges mest moderne med fasiliteter omtrent som dem du har hjemme: 230 volt, gasskomfyr, kjøleskap, dusj og toalett. Her kan du nyte weekenden kun «forstyrret» av fuglekvitter og bruset fra Aurdøla. Beliggenheten er nemlig ganske enestående den også - langt fra folk og med panoramautsikt.

Dette er Fosstopphytta - den nye tretopphytta ved Vassfaret.

Frida
Frida Østgårds bok er blitt mektig populær blant bålpannematentusiaster.

Mange ekstra premier

Flere kommer nok til å gjette riktig i quizen og vinnere vil til slutt måtte trekkes. Den først uttrukne vil få anledning til å velge mellom weekend i Fosstopp og hjemmebesøk av kokken Toril Gulbrandsen. Vedkommende som trekkes som nummer to vinner den andre hovedpremien. Vi trekker også ut vinnere av ekstrapremien, boka Fridas bålmat. Frida Østgårds bok med en rekke oppskrifter på god bålmat er blitt en kjempehit blant de mange som elsker å lage og nyte måltider under åpen himmel.

Vi spiser i snitt 27 appelsiner hver

Men altså: Det er appelsiner det skal handle om nå.  Appelsinen er den tredje mest populære frukten vi har i Norge og i snitt spiser hver av oss 27 stykker, størsteparten i perioden januar – mars. Totalt ble det importert 35 112 tonn appelsiner til Norge i 2017. Det tilsvarer et betydelig antall appelsiner. Men hvor mange? A. 120 millioner B. 140 millioner eller C. 190 millioner.

Har terapeutisk virkning

Appelsinen er en kalorifattig frukt som samtidig er rik på kostfiber. Den er godt kjent for sitt høye innhold av vitamin C og i tillegg har noen kloke mennesker funnet ut at lukten av en appelsin kan ha en terapeutisk virkning. Ikke så rart kanskje, duften av appelsin er jo helt nydelig og mange assosierer appelsin med den beste turmaten som finnes, gjerne i påsken. Det blir god stemning av appelsinduften. Legg merke til det neste gang du skreller en appelsin.