I reiselivet jubler store deler av bransjen over de nye reglene. Men bønder og andre private aktører med utleiehytter får ingen fordeler, skriver Nationen.
Momssatsen, som innføres 1. september, er fastsatt til 8 prosent. Reiselivet har tidligere kjempet innbitt mot dette, men nå har kampen stilnet fordi reiselivsbedriftene fra nå av vil få refundert 25 prosent av avgiftsbelastede kostnader. Derfor vil bransjen samlet sett komme ut i pluss.

Ifølge Finansdepartementets beregninger vil momsinnføringen innebære et tap for staten på rundt 200 millioner kroner årlig.
Men ordningen omfatter ikke «annen romutleie» som utleie av hytter i tilknytning til gårdsbruk, eller hytteutleie som selvstendig næring, bare «romutleie i hotellvirksomhet og lignende virksomhet», som camping.
– Det er helt uforståelig at den nye regjeringen, som taler så varmt om bygdeutvikling, vil diskriminere den som driver profesjonell hytteutleie på egen gård, sier hytteeier og gårdbruker Hans Øy fra Telemark til Nationen. (©NTB)

Foto: Mesterlaft AS