Bildet over: En hardt skadd pasient er i ferd med å bli reddet ut av fjellheimen etter en ulykke. (Foto: Bjørn Runar Foss Sodeland)

I helgen var et 50-talls profesjonelle og frivillige redningsmannskaper med på dramatiske “redningsaksjoner” i Tuddal, skriver Varden.

Det gikk både snøskred og skiløpere fikk livstruende skader i fallulykker langt til fjells i øvelsen “Tuddals Triage”. Veldig mye gikk på skinner. De få elementene som ikke fungerte hundre prosent vil det nå bli trent ekstra på.

LES OGSÅ: Her blir løypene merket

– Ja, vi hadde en dramatisk og svært nyttig øvelseshelg med mange skadescenarier. Nå vil vi ta tak i de få tingene som ikke fungerte helt topp. Det meste gikk svært bra, forteller leder Audun Darrud i Hjartdal Røde Kors Hjelpekorps.

Mange involverte

Både politi, ambulansepersonell og et Sea King redningshelikopter fra Rygge var med på øvelsen. Det gjør at samhandlingen vil bli enda bedre når det blir ramme alvor neste gang.

LES OGSÅ: Krever guide på Gaustadtoppen

– Det har jo blant annet vært to snøskred nylig i Telemark og vi dekker et område der det er mye folk som ferdes i høyfjellet de neste ukene. Vi får håpe det går uten ulykker, men skulle noe skje, er vi enda bedre forberedt.

– På øvelsene jobbet hjelpekorpsene i Tinn, Hjartdal og Notodden sammen. Ungdomsgruppa i Hjartdal var markører og vi fikk veldig god trening. Det er avgjørende å være godt forberedt, sier Darrud til Varden.

Ha respekt

Framover mot påske er det ventet stor trafikk i Telemarks fjellheim. Darrud har noen gode råd å komme med.

– Det handler om å vise respekt for fjellet og unngå de rasutsatte områdene. Fjellet er flott å ferdes i, men respekt for naturkreftene er svært viktig, understreker Darrud.

Klikk her for å gå til Hytteavisens Facebook-side