Husvegg  Foto: Astro Reflective Insulation AS
Kaldloft  Foto: Astro Reflective Insulation AS
Jordkjeller Foto: Astro Reflective Insulation AS
Nå har det kommet nye og rimeligere materialer med en rekke nye energisparende anvendelser. Felles for de alle er at de er tynne, gi god varmeisolasjon og er lette å montere.
Mens isolasjonsmatter virker på samme måte om klær og derved bremser varmetapet vil foliebasert isolasjon istedet sende varmen tilbake dit den kom fra. Den tar dessuten mindre plass enn ull-matter og er dermed langt enklere å montere. Materialer basert på aluminiumsfolie har lenge vært i bruk for å unngå overoppheting i varme strøk og på romsonder. Metoden har i nyere tid lenge vært brukt i fjellklatrertelt og ved innpakking av skadede personer, og her er foliebaserte materialer allerede kjent for en fantastiske evne til å holde på varmen. Nå er flere nye materialer i ferd med å få innpass innenfor byggebransjen og hytter og fritidsboliger ser ut til være aktuelle steder for å hente mer varmegevinst.

Tilleggsisolasjon
- Disse blanke materialene reflekterer varmen på samme måten som et speil reflekterer lyset, bare hold folien over huden og kjenn varmen stråle tilbake sier William Murray, leder for Astrofoil, en av flere selskaper som tilbyr en rekke varianter av materialet.
En overlegen anvendelse av slike folier er å montere folien i veggen bak panelovner, slik at varmen ikke trenger inn i veggen, men reflekteres ut i rommet.
En annen fordel med materialene er at de er svært tynne. Dette betyr at den er fordelaktig når man har begrenset plass, gjerne i forbindelse med etterisolering av uisolerte hus med tidsbegrenset bruk. Til ferie og fritidshus som ikke har isolasjon fra før har folien gått som en farsott.
I verkstedmiljøer har det lenge vært brukt også fordi det kaster lyset tilbake. I takt med økende fokus på energisparing, gjerne gjennom varmevekslet inneklima kan foliebasert isolasjon være gi en overlegen effekt, fordi man får store tette flater av isolasjonsmateriale, som i praksis spiser minimalt av arealet. Murray presiserer dog at den reflektive isolasjonen han tilibyr krever 2 cm luftspalte ved innbygging, og på tross av dens gode varmeisoleredende evne synes han det er naturlig å betegne dette som tilleggsisolasjon

Ingen lekkasjer
Ved at  den er lett og tar liten plass under transport, kan den enkelt leveres og monteres i større enheter, som i bredde 1,2 meter og lengder over 37 meter, det gjør at arbeidet blir mindre tidkrevende og resultatet kan bli mer helstøpt. Den kan dessuten tapes igjen, slik at luftlekkasjer kan unngås.
- Det finnes mange forskjellige typer folie-isolasjon. Man bør sette seg inn i deres egenskaper før man går igang. Det man skal huske på er at noen typer av de er lufttette, slik at man kan sparer plastfolie. På den annen side må man på vanlig måte huske på at det må være lufting i rommet, sier Murray. Som hovedregel er det slik at det alltid finnes en type som egner seg for de fleste behov.
Et annet eksempel for høyst aktuell anvendelse er badstuer eller i uteområder der man ønsker å holde temperaturen så lav som mulig om sommeren. Foliene finnes i både damptettet og dampåpne varianter.  

for mer info se www.astrofoil.no eller www.isopluss.no