Foto: Politiet/ B. T. Stokke

Fortsatt er flere tusen hytteeiere i fjellet på tross av de sterke appellene fra lokale myndigheter om å dra hjem. Reaksjonene er sterke på mange hold over at hyttefolk anser seg kompetente til å overprøve de entydige og sterke medisinske tilrådingene som er gitt.

Tilspisset situasjon

Mange hyttekommuner, særlig de mindre, vil ikke ha noen mulighet for å møte en situasjon med mange smittede og syke hyttefolk. De vil i en kritisk situasjon også vanskelig kunne betjene hyttefolk som får beinbrudd eller andre komplikasjoner mens de er på hytta.

Forbud mot å være på hytta

Situasjonen er nå så tilspisset at regjeringen i løpet av dagen kommer til å vedta en forskrift som forbyr opphold på hytta med mindre hytta er i den kommunen hvor hytteeierne hører hjemme.
 
– Det er rett og slett for at de kommunene som har mange hytter skal være i stand til å ta vare på sine egne innbyggere i en veldig krevende situasjon. Det betyr at alle nå må følge den sterke anmodningen fra statsministeren om å pakke sakene sine og reise hjem. Hvis de ikke gjør det, vil vi forby dem å oppholde seg på hytta, sier helseminister Bent Høie til NRK.

Sterk hyttekultur

Lørdag varslet statsminister Erna Solberg at det kan være aktuelt å sette sivilforsvaret inn for å jage hyttefolk hjem.
 
Høie sier han ikke var forberedt på at så mange kom til å reise på hytta.
 
– Dette viser hvor sterkt hyttekulturen står i Norge, men jeg tror nå mange av oss har forstått alvoret. Jeg er glad for å se at mange har begynt å reise hjem, og dette er nå det hyttefolk kan gjøre for å hjelpe den kommunen hytta er i, slik at de kan konsentrere sin innsats om de som bor i kommunen, sier Høie.