– Disse monstermastene er det mest alvorlige inngrepet i norsk natur vi nå står ovenfor, sier generalsekretær Kristin Krohn Devold i Den Norske Turistforening til Nationen.
Turistforeningen arranger sammen med NHO reiseliv mandag en nasjonal konferanse om monstermaster i fjell- og fjordlandskap. Konferansen skal markere starten på en folkeaksjon. Blant aksjonsformene er en postkortkampanje rettet mot olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp). I kampanjen blir han minnet om Statnetts plan for å trekke 500 kilometer med kraftlinjer gjennom norsk natur.
– Den gamle typen kraftledninger er rundt 25 meter. Men de nye monstermastene er opp mot 50 meter, altså dobbelt så høye. Dessuten skal all vegetasjon bort i en kraftgate som er 50 meter bred. Dette blir et mye mer dramatisk inngrep i naturen enn vi har vært vant til, sier Krohn Devold.
Hun frykter at de planlagte kraftlinjene vil undergrave bildet av Norge som et grønt og miljøvennlig reisemål.
Enoksen har ennå ikke fått Statnetts planer på sitt bord, men han vil snart være klar til å vurdere dem.
– Vi vil så langt som mulig legge vekt på både natur-, miljø- og kulturlandskapshensyn. Produksjon og transport av kraft skal skje så skånsomt som mulig. Vi vil vurdere frakt av kraft i kabel gjennom noen områder, sier Enoksen. (©NTB)