Det er unge mennesker under 26 år som står for nesten hele veksten. DNT har aldri hatt en så ung medlemsmasse. I løpet av de siste 10 årene har gjennomsnittsalderen sunket fra 52 til 42 år.

- Dette viser at de gode opplevelsene i fri natur har en stadig viktigere plass i det moderne liv, sier Generalsekretær Kristin Krohn Devold.
- Noen søker spenning og det å ta seg helt ut fysisk på en topptur eller ved å prøve en ny aktivitet som kiting, klatring eller rafting. Andre søker ro og avkobling og det å komme unna stress og mas. Alt dette kan en jo få gjennom turistforeningens tilbud. Vi ser også at mange bruker våre hytter eller arrangementer som f.eks våre Basecamp som en sosial arena der en møter andre med samme interesser.

En fjelltur med gode venner er for mange et viktig avbrekk fra hverdagen. Her fra Bukkelægret i Jotunheimen. Foto: Haakon Vardal

Natur gir avbrekk fra hverdagen
På landsbasis er det arrangert mer enn 5000 turer og kurs i DNTregi i år. Dagens friluftsliv kombinerer gjerne elementer av urban kultur med klassiske fjellturer. Alt fra mat og vin kurs, tangokurs, yoga og fjellfilmfestival er nå å finne blant høye fjelltopper.

- Vi ønsker å tilby folk et avbrekk fra hverdagen og tror at mange får tidobbelt overskudd igjen om de unner seg litt mer friluftsliv i fjellet eller i nærområdet i løpet av året. Som DNT-medlem har man tilgang til 435 hytter landet rundt. Dette er en fantastisk medlemsfordel mange har fått øynene opp for. Flere hytter hadde besøksrekorder i sommer. Fannaråken, en av de mest populære turisthyttene i Jotunheimen, hadde i sommer en vekst i antall overnattinger på nær 25% forteller Kristin Krohn Devold.

Nye fjelltilbud trekker nye grupper til fjells
DNT melder at det er slett ikke bare erfarne turfolk som melder seg inn. Noe av det mest populære kursene var vinterens "Ferskingekurs" der man lærer det grunnleggende om sikkerhet og trygge veivalg i vinterfjellet; hvordan man pakker en sekk og valg av utstyr for vinterturer. Et annet eksempel på at organisasjonen går nye veier er denne helgens arrangement "Med Downs til topp" på Haukeliseter. Her deltar 70 barn og voksne i familier med familiemedlemmer som har Downs syndrom på en aktiv helg i fjellet.

- Vårt viktigste mål er å få flere ut på tur! Vi håper at vi med vårt kurstilbud kan gjøre enda flere i stand til å mestre og oppleve naturen, avslutter generalsekretær Kristin Krohn Devold.

Kilde og bilder: DNT