Hele 13.543 mennesker fant veien til Finsehytta, den mest besøkte hytta til DNT Oslo og Omegn.

Opptellingen ved sesongslutt viser hele 222 291 DNT-medlemmer. Aldri før har så mange vært medlemmer av DNT. 

I en tid da de fleste piler peker nedover, noterer altså Den Norske Turistforening (DNT) medlemsrekord for tiende år på rad. Da tellemaskinen stoppet nå i høst, stod medlemstallet på hele 222 291. Det er 7677 flere enn i fjor. I løpet av 20 år har landets største friluftsorganisasjon prestert å doble medlemstallet, en statistikk få andre foreninger greier å leve opp til. 

Giganten vokser
DNT Oslo og Omegn er den foreningen som har fått flest av de nye medlemmene i år: Hele 1635 nmye medlemmer strømmet til landets største medlemsforening, som nå er oppe i hele 69.038 medlemmer.

– Å oppleve at så mange velger å være medlemmer, er fantastisk. Hele åtte prosent av Askers befolkning er med i DNT – det er ikke gæærn’t, sier en superfornøyd daglig leder i DNT Oslo og Omegn, Sverre A. Larssen. Han tror forklaringen på at nær 70.000 mennesker i og rundt hovedstaden ønsker å være medlemmer er sammensatt.

– DNT har holdt på lenge. Folk kjenner oss, de vet hva vi står for og stoler på at vi kan hjelpe dem til å dekke ønsker og behov for et spennende og sikkert friluftsliv, sier Larssen. Han tror konkrete råd er viktig for å få folk ut på tur og bli medlemmer. . DNT Oslo og Omegn har gjort en stor innsats for å nå ut til folk med den unike turkompetansen sin.

Frivillig balanse
– Medlemmene våre ønsker å bruke naturen. Derfor støtter de opp en forening som legger til rette for enkel overnatting i fjell og skog – og sørger for at stier og løyper blir godt merket. Det er viktig, og det skal vi fortsette med, sier tursjefen, som forsikrer at foreningen på ingen måte hviler på suksessen. Oslo-foreningen har ansvar for om lag halvparten av landets betjente DNT-hytter. I alt har foreningen så mange som 102 hytter, av dem er 19 i Oslo-marka. De arrangerer gruppeturer for alt fra ti fotturister til store arrangementer med flere tusen deltakere.

– Vi jobber hele tiden for å forbedre oss. I år har vi blant annet gjenåpnet Grimsdalshytta. Neste år står modernisering av Gjendesheim og Geiterygghytta for tur. Det er godt gjort til å være en gjeng godt organiserte anarkister, vi har heldigvis lykkes i balansegangen mellom frivillighet og profesjonalitet, fastslår Sverre A. Larssen.

Fakta om DNT

Antall medlemmer: 222 291
Barn: 18 931
Ungdom: 21 871
Honnør: 19 189
Livsvarig: 4438
Hoved/husstand: 157 986
Gjennomsnittsalder: 44,5 år
Prosent kvinner: 48 %
Prosent menn: 52 %
Antall medlemsforeninger: 55
Km merket sommersti: 20 000
Km merket vinterløype: 6500
Antall hytter: 451