Gjennomsnittstemperaturene i alle landsdeler har ligget over normalen i sommer, og flere steder har opplevd rekordvarme. Det viser en oppsummering fra Meteorologisk institutt tirsdag.

Sommeren 2006 kommer til å gå inn i historien som en av de aller varmeste på både Østlandet og Trøndelag. Målestasjonen på Nesbyen i Hallingdal viste et gjennomsnitt på 16,7 grader i perioden juni til august. Det er det nest varmeste siden målingene begynte i 1898.


Tangerte rekord
Sommeren på Dovre og i Trøndelag var rekordvarm. Målestasjonen Kjøremsgrende i Oppland hadde en gjennomsnittstemperatur på 13,7, og tangerer dermed rekorden. Fire år har vært like varme: 1901, 1947, 1997 og altså 2006. Sommeren 2002 følger hakk i hel. Da var gjennomsnittstemperaturen en skarve 0,1 grader mindre enn de fire toppårene.

Sørvestlandet hadde også varmere sommer enn normalt. Målestasjonen på Utsira viste 14,3 grader i gjennomsnitt, noe som er den fjerde høyeste sommeren siden målingene startet. Det har vært varme sommere på Sørvestlandet i de siste ti årene, særlig 1997, 2002 og 2003. 1997 er den varmeste sommeren som noen gang er registrert.


Varmere enn vanlig
For Nordland og Troms var årets sommer godt over normalen, men likevel ikke sjeldent varm. I Glomfjord var gjennomsnittet 13 grader, noe som er 1,1 grader over normal gjennomsnittstemperatur for årstiden. Den aller varmeste sommeren her fant sted i 2002, da gjennomsnittet var oppe i hele 15 grader.

Finnmarkingene fikk også nyte en sommer som var noe varmere enn vanlig. Gjennomsnittstemperaturen av 12,3 grader, 0,9 grader over normalen. Årets sommer ligger dermed et godt stykke bak toppåret 1937, da gjennomsnittstemperaturen var på hele 15 grader.


Varmerekord på Svalbard
Svalbard kan også notere seg en varmerekord. Årets sommertemperatur var på 6,2 grader, som er hele 2,1 grader høyere enn normalt. Dette er oppsiktsvekkende, siden sommeren i fjor var nesten like varm, opplyser Meteorologisk institutt.

De langsiktige variasjonene som ses i perioder på 30 år viser at ingen periode har hatt så høye temperaturer som vi opplever nå. Det var også en varm periode på 1920-tallet, men den er nå slått. Kurven stiger nå jevnt oppover, ifølge meteorologene. (ANB)