- Vi har klart å lage et filter på samme høyde og med håndterbarhet som et melkespann, bare 70 cm, og med en svært god renseevne. Filteret klarer å ta imot store mengder vann, etter et års rensing kan du på samme måte som med en støvsuger bytte ut posene la de kompostere til jord, sier Jonas Paulsen i miljøpedriftten 3P Biotech på Klepp til hytteavisen.no. Han lanserer i disse dager et filteret som tar seg av det som kalles “gråvann” fra hytte og hus. Gråvann er alt avløpsvann fra en husholdning utenom det som kommer fra selve toalettet.

Et posesystem av flertrinns rensing sørger for effektiv rensing av gråvann. Foto: Produsenten

Enkelt og avansert
Målgruppen for det nye filteret er hytter og hus der det er krav til gråvanns¬rensing, eller der det ikke er mulig å filtrere vannet i løsmasser i grunnen.
- Nå er filteret testet og prøvene analysert. De viser tydelig at vann som har gått gjennom filteret er like rent som springvannet i Stavanger kommune, sier Paulsen til hytteavisen.no. Foruten filterets store kapasitet og renseevne regner Paulsen med at det er størrelsen det ofte kommer an på for hyttefolket. 

Flere trinn
Ifølge produktbeskrivelsen er det øverst i filteret en utskiller som tar partikler som kaffegrut, hår, såperester, matrester osv. Slam og partikler synker her ned, samles og holdes tilbake i en beholder. Så går vannet til første filterpose, som fjerner fett og olje samt holder tilbake bakterier og virus. Filtermassen består av fiber, aktive bakterier og andre mikroorganismer som spiser opp hydrokarboner, bakterier og virus. Bakteriene som finnes i filteret er ikke skadelige eller farlige for mennesker, dyr eller naturen rundt oss. Neste filterpose er lik den første, og dobler dermed renseprosessen.
En avansert magnet til slutt hindrer tungmetaller å unnslippe. - Filteret krever forøvrig ikke strøm for å virke og har en kapasitet på 1000 liter i døgnet, mer enn en gjennomsnittlig enebolig. Filterposen byttes enkelt en gang i året.

Systemet er godt beregnet for flere hytter. For hyttefelt kan spesialløsninger ordnes.